Vrtne kosilnice in škarje za živo mejo

Vrtne kosilnice in škarje za živo mejo

Za urejeno okolico moramo poskrbeti s primerno opremo. Predvsem potrebujemo kosilnice za travo in škarje za živo mejo, pogosto pa pridejo prav še mnogi drugi pripomočki, s katerimi lahko vzdržujemo rastlinje okoli svojega doma. Na srečo lahko brskamo po zelo pestri ponudbi tovrstne opreme in si privoščimo prav tiste pripomočke in naprave, ki jih najbolj potrebujemo.

Že običajni domači uporabniki bodo potrebovali kosilnico, pa tudi škarje za živo mejo so izjemno uporabne, če imamo doma živo mejo. Potrebujemo še motorno žago, s katero skrbimo za okrasno drevje ali pa se lotimo grmičevja in vsiljivih dreves. Piko na i doda visokotlačni čistilnik, s katerim vzdržujemo čistočo na zunanjih površinah. S takšnim kompletom opreme smo zelo dobro pripravljeni na vse izzive, ki nas pri delu čakajo.

Veliko bolj zahtevni so profesionalni vrtnarji in drugi uporabniki, ki posegajo po opremi višjega ranga. Tudi v tem primeru sicer pridejo v poštev škarje za živo mejo, vrtne kosilnice, motorne žage in druge naprave, a poskrbeti moramo, da je oprema pripravljena na dolgotrajno uporabo in večje izzive. Običajno v takšnih primerih posegamo po izdelkih, ki so razvrščeni v profesionalni program, čeprav lahko marsikaj postorimo tudi z ugodno opremo, ki je namenjena domačim uporabnikom.

Škarje za živo mejo

Med opremo, ki je posebej nepogrešljiva, gotovo izstopajo škarje za živo mejo. Zanimivo je, da je to precej specifična oprema, ki jo uporabljamo le za oblikovanje okrasnega rastlinja, predvsem seveda žive meje. To pomeni, da lahko okolico svojega doma vzdržujemo v perfektnem stanju tudi brez tega pripomočka, če nimamo žive meje, v nasprotnem primeru pa ga nujno potrebujemo. Vsekakor pa je treba izbrati kakovostne škarje za živo mejo, saj je ravno od opreme močno odvisno, kako se bomo pri delu počutili in kakšne rezultate lahko pričakujemo.

Ročne škarje za živo mejo lahko enostavno uporabljamo, prav tako so zelo poceni.

Škarje za živo mejo so na voljo v različnih izvedbah, predvsem jih ločimo na ročne in motorne. V obeh primerih imamo sami popoln nadzor nad delovanjem, tako da bomo natančno pristrigli živo mejo, le da nam motorne oziroma električne škarje za živo mejo močno pomagajo s tem, da rezanje dejansko opravijo kar same. Če imamo večjo živo mejo in se temu delu pogosto posvečamo, je vsekakor smiselno izbrati motorne škarje. Če pa lahko delo hitro opravimo tudi na roke, bodo boljša izbira ročne škarje za živo mejo, ki so veliko cenejše in pogosto tudi lažje za uporabo.

Vrtne kosilnice

Za vzdrževanje urejenega vrta je nujno, da dobro poskrbimo predvsem za zelenico. Za travo skrbimo tako, da jo redno kosimo, vsaj v času, ko je rast najbolj intenzivna. To pomeni, da bomo morali imeti pri roki dobro kosilnico. Za domačo rabo so priljubljene kosilnice na nitko, ki omogočajo enostavno košnjo na manjših površinah. Udobne kosilnice na nitko lahko sicer uporabljamo tudi na kakšnem večjem vrtu, a na voljo imamo alternative, ki ponujajo boljšo izkušnjo pri delu. V takšnih primerih kosilnice na nitko običajno nadomestimo s samohodnimi kosilnicami, ki so vsestranske na različnih terenih in parcelah. Samohodne kosilnice zelo dobro opravljajo svoje delo, ponujajo tudi nekatere naprednejše funkcije, predvsem pa navdušijo z odlično košnjo in udobnim upravljanjem.

Na večjih površinah lahko dobro izkušnjo ponudijo le sedežne kosilnice ali vrtni traktorji, v nekaterih primerih pa pride v poštev tudi robotska kosilnica. Na voljo imamo vse potrebne možnosti, da si lahko zagotovimo odlično izkušnjo, a najprej moramo premišljeno izbrati pravi model. Robotska kosilnica recimo ponuja popolno udobje pri delu, saj se košnji trave sploh ne bo treba posvečati, a včasih se vseeno izkaže, da je bolj smiselna izbira kakšne druge kosilnice.

Kosilnice na nitko

Posebej priljubljene in uporabne so kosilnice na nitko, ki se izkažejo za neprecenljive v zelo različnih okoljih in situacijah. Uvrščajo se med univerzalno opremo in lepo dopolnjujejo zbirko drugih pripomočkov za urejanje okolice. Kosilnice na nitko seveda skrbijo za to, da lahko vrt brez težav kosimo, tudi če imamo opravka s kakšnimi težko dostopnimi kotički ali ovirami na terenu. Prav tako je lahko dobra izbira motorna kosa, ki je podobno zasnovana, prilagojena pa tudi kakšnim večjim izzivom. V vsakem primeru imamo na voljo kosilnice na nitko v različnih izvedbah, motorna kosa pa je prav tako prilagodljiva za različne namene – tako se lahko lotimo tudi kakšne zarasle parcele, podrasti, celo grmičevja in drugih vsiljivcev.

Kosilnice na nitko dosežejo vsak kotiček vrta in omogočajo oblikovanje čudovitega okolja.

Dobre nahrbtne kosilnice ponujajo presenetljivo udobje pri uporabi, čeprav moramo napravo stalno nositi s seboj in upravljati ročno. Brez težav lahko kosimo tudi dlje časa, pri tem pa dosežemo odlične rezultate pri košnji. Kosilnice na nitko so v rokah spretnih uporabnikov primerne tudi za redno košnjo. So zelo vsestranske in pogosto pravzaprav že povsem zadostujejo za vzdrževanje zelenice. Potrebujemo le še škarje za živo mejo, motorno žago za delo z drevjem, morda pa še visokotlačni čistilnik za vzdrževanje čistoče okoli hiše. Tak komplet opreme nam omogoča, da na manjših domačih površinah povsem poskrbimo za glavna opravila pri vzdrževanju lepega in zdravega vrta. 

Share