Kaj Vse Zmorejo Vrtni Traktorji

Kaj Vse Zmorejo Vrtni Traktorji

Vrtni traktorji so nepogrešljiv pripomoček urejanja vašega vrta.

Pomlad se bliža in kmalu bo čas za urejanje okolice. Prvo spomladansko opravilo je košenje trave, ki vam ga lahko olajša vrtni traktor. Kako zmogljivi so vrtni traktorji in kakšno vzdrževanje zahtevajo, si preberite v nadaljevanju.

Vrtni traktor ali vrtna kosilnica?

Vrtni traktorji se od vrtnih kosilnic razlikujejo predvsem po svoji zmogljivosti. Če imate manjšo zelenico, ki bi jo radi pokosili, bo bolj elegantna izbira vrtna kosilnica. 

V primeru, da pa imate večje travnate površine, s tem mislimo vsaj 2000 kvadratov, pa je boljša izbira vrtni traktor.

Vrtna kosilnica je zelo pogosta izbira, tudi zato, ker je manjša in jo lažje garažiramo, ko je ne potrebujemo. Vendar pa obstaja kar nekaj različnih vrst kosilnic in je včasih težko izbrati pravo.

vrtni traktorji

Vrtna kosilnica z bencinskim motorjem

V primerjavi z ostalimi kosilnicami so te cenejše in bolj zmogljive. Čeprav niso tako zmogljive kot vrtni traktorji, pa lahko z njimi pokosimo višjo in gostejšo travo tudi na večjih površinah.

Njen plus je v tem, da lahko z enim rezevarjem goriva pokosite do 2.000 kvadratov travnate površine.

V to kategorijo spadata tudi potisna in samohodna kosilnica, katere po zelenici samo obračamo.

Vrtna kosilnica z akumulatorjem

So enako kvalitetne kot vrtni traktorji ali pa kot bencinske kosilnice. Primerne so za manjše vrtove, ker imajo kratek čas delovanja in pogosto potrebujejo polnjenje.

Njen plus je v tem, da se elektromotor enostavno priklopi s pritiskom na gumb, akumulator pa lahko uporabite tudi pri drugih strojih, če so iste znamke.

Akumulatorska kosilnica je prijazna do okolja, ker ni izpustov plinov in zato ni ogljičnega odtisa. Njeno tiho delovanje pa bo še najbolj razveselilo vaše sosede.

vrtna kosilnica

Robotska kosilnica

Verjetno ni treba posebej poudarjati kakšne luksuz je tale kosilnica. Med tem, ko ona kosi travo, lahko vi v miru pijete pivo in pečete na žaru.

Ni pa to edini plus. Njena zmogljivost je primerljiva z ostalimi kosilnicami, saj se dobro obnese tudi na strmih površinah. Po košnji pa je videz trave lepši kot pri ostalih kosilnicah.

Kosilnica na nitko

Namenjene so za košenje visoke trave oziroma take, ki je prevelika, za košnjo z normalno kosilnico.

Edina vrsta kosilnice, ki z lahkoto pokosi strma in nedostopna pobočja. Za enkrat še niso izumili avtomatske kosilnice na nitko, zato njen minus ostaja to, da jo je treba upravljati ročno, kar je lahko utrudljivo.

Zero-turn kosilnica

Krmiljenje na zadnja kolesa omogoča košenje z ničelnim obračalnim krogom.

So bolj zmogljive kot vrtni traktorji, saj imajo med kosilnicami naj večjo končno hitrost in največjo širino košnje. 

Čeprav so zelo zmogljive, pa imajo kar nekaj minusov. Ker imajo manj oprijema, niso primerne za strma pobočja.

Sedežna kosilnica

Je nekaj vmes med kosilnico in vrtnim traktorjem. Njen veliki plus je, da lahko večje površine kosimo v sedečem položaju. 

Ker imajo ničelni obračalni krog, je manevriranje okrog dreves in klančin veliko lažje in bolj natančno.

Je nekoliko dražja, saj je potrebno veliko vzdrževanja. Med drugim zahteva redno menjavanje menjalniškega olja in menjalniškega filtra.

Vrtni traktorji

Kosijo veliko hitreje kot navadna kosilnica, zato so najbolj primerni za košnjo večjih površin, kot so travniki, nogometna igrišča, parki, večji vrtovi itd. 

Velik plus, ki ga ima vrtni traktor je, da lahko z različnimi priključki postane večnamenska naprava.

Najpogostejši priključek za na vrtni traktor je pobiralec listja in trave. Imenujemo ga tudi metla, saj lepo »pometa« travo in listje že med košenjem.

Vrtni traktorji imajo lahko tudi priključek za prikolico. Priročna zadeva, saj lahko po košnji in delu na vrtu, ostanke trave in odpadnih vrtnin enostavno odpeljete in odložite na primerno mesto.

Lahko pa si zamislite tudi priključek, ki vam bo pomagal odstranjevati kupe snega z dvorišča. 

Posipalec za posipanje soli proti zmrzali pa je lahko uporaben tudi za posipanje semen in gnojil.

Poleg zgoraj opisanih pa imate na voljo tudi druge dodatke:

  • Prezračevalnik
  • Ščetka za pometanje
  • Česalo
  • Valjar
  • Mulčer
  • Košara
  • Plug

 

Zakaj so vrtni traktorji prava odločitev?

Vrtni traktorji so zelo zmogljivi, kljub temu pa so cene dosegljive. Največja prednost, ki jo ima ta traktor, je kratek čas košenja.

Vrtni traktor med košenjem nudi veliko udobja, saj lahko velike površine pokosite sede.

Ker je urejanje okolice bolj enostavno, boste to delo vedno opravljali z veseljem, hkrati pa po končanem delu ne bo utrujenosti.

Vrtni traktor ima daljšo življenjsko dobo kot vrtna kosilnica, kar pomeni, da se vam investicija dolgoročno bolj izplača.

Možnost priključkov, ki navadno kosilnico spremeni v pravi delovni stroj, je še en plus, ki ga imajo vrtni traktorji v primerjavi z ostalimi kosilnicami.

Kako se čistijo in vzdržujejo vrtni traktorji?

Tako kot ostali delovni stroji, tudi vrtni traktor potrebuje redno vzdrževanje in čiščenje.

Med košnjo se nabira plast zmlete trave, ki lahko zamaši kanal, ki povezuje koso s košem za travo. Če želimo nadaljevati košenje, je treba ta kanal obvezno očistiti.

Še posebej se to rado zgodi, če je trava mokra ali pa previsoka. Zato je boljše, če redno kosite, da se vam to ne bo dogajalo.

Da bo življenjska doba vrtnega traktorja dolga, ga je treba redno čistiti. Najboljše je po vsaki košnji.

Za čiščenje lahko uporabite visokotlačni čistilnik. Vrtna kosilnica se lahko očistiti tudi z navadno cevjo, za traktor pa bo boljša izbira visokotlačni čistilnik.

Ker ima močnejši curek, bo pranje bolj intenzivno, hkrati pa bo poraba vode manjša. Še posebej dobro se izkaže pri odstranjevanju zasušenih delov v podvozju.

Pri pranju ne smete zmočiti motorja, akumulatorja in elektronike.

Po pranju pa ga lahko prekrijemo s posebno tekočino, ki bo preprečila lepljenje trave.

Ker so vrtni traktorji zelo glasni, se priporoča, da pri košnji uporabljate slušalke.

Na koncu sezone je treba traktor in kosilnico urediti in pripraviti na zimovanje. Do konca je treba izprazniti posodo za gorivo, hkrati pa zagnati motor in ga pustiti zagnanega, dokler ne zmanjka goriva.

Pospravimo ga v garažo ali v drug zaprt prostor, kjer bo zaščiten pred neugodnimi zimskimi razmerami. Če nimamo te možnosti, ga vsaj pokrijemo z odejo ali drugim pokrivalom.

vrtna kosilnica

Koliko stanejo vrtni traktorji in kje jih kupiti?

Vrtni traktorji so dražji kot ostale kosilnice. Ker so zelo zmogljivi, niti ni čudno, da so cene navite. 

Ker imajo dolgo življenjsko dobo, pa bo začetna investicija hitro povrnjena. Prav tako pa ne potrebujejo veliko vzdrževanja, zato že tukaj privarčujete nekaj denarja.

Najcenejši vrtni traktor stane okrog 1.500 evrov. Vendar se vam bolj splača investirati v malo boljšega.

Zetor vrtni traktorji so primer delovnega stroja, ki je zelo kvaliteten in poceni.

Najdražji vrtni traktorji pa lahko dosežejo ceno tudi do 50.000 evrov.

Taki so po navadi v uporabi na res velikih površinah, kot so dolge zelenice, stadioni in parki.

Vrtni traktor lahko kupite v vseh trgovinah, kjer prodajajo delovne stroje. Ni pa treba, da kupite ravno novega. 

Če želite privarčevati, lahko kupite rabljenega. Čeprav bo veliko cenejši, ne pomeni, da ni kvaliteten.

Na spletu imate veliko ponudbe. Enostavno vtipkajte, vrtni traktorji in preglejte vse zadetke, ki vam jih ponudi iskalnik.

Kaj paziti pri nakupu vrtnega traktorja?

Vrtni traktorji so draga zadeva, zato je prav, da se pred nakupom prepričate, ali ste izbrali pravega.

Kakšen je pravi za vas, je odvisno od tega, kakšne površine imate za kositi.

Za večje površine je najbolj primeren traktor z večjo širino košnje, razen če je na zelenici še nekaj ovir, kot na primer grmičevje ali pa drevesa.

V tem primeru izberite vrtni traktor, ki ima manjšo širino košnje, da lahko med prehodi lepo manevrira.

Če želite po košnji travo sproti pobirati, potem izberite traktor s košaro. Če vaša zelenica potrebuje gnojenje, pa lahko izberete mulčenje.

Vrtni traktorji imajo to dobro lastnost, da omogočajo veliko dodatkov, s katerimi si lahko olajšate košenje in na splošno delo na vrtu in okoli hiše.

Pogosta Vprašanja

Kdaj naj se odločim za vrtni traktor?

Vrtni traktorji so primerni za košenje površin, ki so večje od 2.000 kvadratov. Če imate tako površino, se vam vrtni traktor zagotovo izplača.

Njegove prednosti so, da lahko kosi veliko hitreje kot navadna kosilnica, hkrati pa se z dodatki hitro spremeni v delovni stroj. Če imate manjše površine, pa je boljša izbira vrtna kosilnica.

Ali potrebujem vrtni traktor ali vrtno kosilnico?

To je odvisno od tega, kakšna je površina, ki jo morate kositi.

Če je manjša in pretežno ravna, potem izberite kosilnico. Vrtni traktorji pa so boljša izbira, če je površina večja od 2.000 kvadratov. Na trgu je veliko različnih vrst kosilnic, ki so po karakteristiki podobne vrtnemu traktorju, zato lahko za košenje večjih površin izberete tudi cenejšo varianto.

Koliko stanejo vrtni traktorji?

Cena vrtnega traktorja je odvisna od tega, kakšne priključke omogoča in koliko je zmogljiv. Najcenejšega lahko dobite že za 1.500 evrov, vendar boste lahko razočarani, saj je slabo zmogljiv.

Najdražji pa so lahko tudi 50.000 evrov. Ti so bolj primerni za košenje večjih površin, kot je na primer stadion ali pa velik park. Najboljša varianta je, da izberete nekaj vmes.

Kje kupiti vrtni traktor?

Vrtni traktorji se prodajajo po vseh trgovinah, kjer lahko kupite delovne stroje in vrtne pripomočke. Ker so novi lahko kar velik finančni zalogaj, si lahko omislite tudi rabljenega.

Veliko ponudbe boste dobili tudi na bolhi in na portalu avtonet. Nekatere trgovine pa ponujajo tudi opcijo, da si ga lahko izposodite za določen čas in plačate samo nekakšno najemnino. To je mogoče še najcenejša varianta, pa še z garažiranjem se vam ni treba ukvarjati.

Share