Vse o bolečine v mišicah, vratu, križu ali glavobolu

Bolečine so splošen izraz za stanje ter neprijetne občutke v našem telesu. Le te izhajajo iz našega živčnega sistema in so lahko različnih intenzivnosti, od rahlo motečih do izčrpavajočih. V večini primerov se občutijo kot ostri vbodi, tope in pekoče bolečine.

Bolečine so lahko:

  • akutne, torej da se nenadoma razvijejo in trajajo kratek čas;
  • kronične, ki trajajo ali se ponavljajo več mesecev ali tudi let. 

Akutne bolečine so najpogosteje povezane s poškodbo tkiva in so velikokrat različne poškodbe, kot so npr.: zlomi kosti, zobobol, zvin prsta ali gležnja, glavobol, bolečine v križu, zastrupitev s hrano, vnetje slepiča. Te bolečine so ostre, zelo neprijetne in trajajo, dokler se poškodovano tkivo ne zaceli, nato pa izzvenijo.

Kronične bolečine pa so prisotne veliko dalj časa in jih občutimo kot pulze, saj pridejo in minejo. Te so opredeljene kot bolečine, ki trajajo tudi po več mesecev ali let in niso več samo simptomi, ampak so bolezen. Veliko ljudi s kroničnimi bolečinami muči nespečnost, depresija, utrujenost ali kronični stres, ki tako vpliva na njihovo kakovost življenja.


Med vrste bolečin spadajo tudi:

  • nociceptivna bolečina, ki je posledica ureznin, opeklin, modric, zloma, artritisa, osteoporoze ali vnetega črevesja. Ta bolečina je lahko akutna ali kronična, odvisno od osnovnega vzroka;
  • nevropatska bolečina je posledica poškodbe živcev. Ta bolečina udari predvsem v predelu hrbtenice in je posledica staranja ali prekomerne obrabe vretenc. Lahko je tudi posledica diabetesa, raka ali multiple skleroze.

Bolečina je lahko lokalizirana, torej določena, da prizadene del vašega telesa ali je splošnega značaja, kar pomeni bolečine po vsem telesu, ki so lahko povezane npr. z gripo. To stanje v telesu nam sporoča, da je nekaj narobe in je treba ukrepati. Če je bolečina obvladujoča, jo lahko zdravimo kar doma, v nasprotnem primeru je potreben obisk zdravnika.


Vrsta bolečine glede na mesto


Bolečino lahko občutimo bodisi na mestu, kjer zanjo obstaja vzrok, npr. udarec, zlom, opeklina (pri opeklini si lahko pomagate z Aloe Vera gelom), ali pa se premika iz enega mesta na drugo mesto. 

Odličen primer za to poškodbo je poškodba trebušne slinavke, kjer se začne bolečina v hrbtu, občutite pa jo lahko prav tako v čeljusti in rokah. Od tam se preseli do prsnega koša, kar pa vodi v srčni napad. Temu rečemo prenesena bolečina.
Ta bolečina se lahko seli na sosednja področja oz. dele telesa in kaj hitro se lahko zgodi, da nas boli en del telesa, ampak zanjo ne najdemo vzroka. 

Tukaj imamo še:

  • bolečine v mišicah in sklepih;
  • bolečine v križu;
  • bolečine v vratu, ramenih;
  • glavobol, zobobol.

Bolečine v mišicah in sklepih

Takšne bolečine so zelo pogosta zdravstvena težava, za katero so značilne bolečine mišic, vezi ali kosti po celem telesu ali le na določenem delu, kot je npr. rama, koleno, kolk, zapestje.

Bolečine v mišicah nas lahko spremljajo vsak dan, saj so posledica prekomernega oz. pretiranega mišičnega napora, ki ga povzročimo s težjimi fizičnimi deli, stresom, športnimi aktivnostmi ali lažjimi poškodbami. Zagrabijo nas lahko v vsaki mišici na telesu, od vratu, križa, noge, roke, zapestja in podobno.



Bolečine v mišicah lahko blažimo s hlajenjem ali gretjem bolečih delov, s fizioterapijo, s kontroliranim gibanjem, torej primerno vadbo, ki pomaga pri raztegu in blaženju bolečin ali pa z Nodol obliži. Tudi uporaba protibolečinskih zdravil, kot so kreme in geli ter Nalgesin tablete ali kapsule pomagajo za lajšanje bolečega stanja.

Kadar nas pa bolijo sklepi, je to lahko zaradi gripnega obolenja ali pa je posledica obrabe hrustanca, ki se imenuje osteoartroza. Bolečine se lahko pojavijo v enem ali več sklepih hkrati in nastanejo tudi zato, ker tvorba novega hrustanca traja veliko dlje kot njegova razgradnja. Ta bolezen doleti v 80 % starejše osebe in v 45 % osebe od 45 do 75 leta. Spremljajo jih bolečine v kolku, bolečine v kolenu in prisotne so tudi druge revmatske bolečine, povezane s starostjo ali boleznijo.

Kadar smo mladi, se ji lahko izognemo tako, da vzdržujemo zdravo telesno maso in se redno gibljemo. V primeru, da kljub temu pride do bolezenskega stanja, si najprej lahko pomagamo z gretjem prizadetih sklepov, kontroliranim gibanjem uda ali z uporabo protibolečinskih zdravil.

 

Bolečine v križu

So zelo pogosta oblika bolečine, ki nas onesposobi za opravljanje različnih del in prostega gibanja. Zaradi novodobnega načina življenja in ogromno sedenja velikokrat pozabimo na svojo hrbtenico, ki pa nas kaj hitro spomni nase z neprijetno topo in pekočo bolečino. Bolečine nastajajo, ker naše telo ni evolucijsko prilagojeno za dolgo sedenje in počivanje, ampak za dejavnosti in hojo. 

Velikokrat se bolečine v križu pojavijo zaradi mišičnega neravnovesja, ki je posledica telesne nedejavnosti, kot je prekomerno sedenje čez dan: v službi, v avtu, doma. Lahko pa se pojavi prav tako zaradi bolezni ledvic, prebavil, osteoporoze in podobno.

Bolečine v križu zdravimo na tri načine, odvisno od nastale bolečine:

  • akutna bolečina je bolečina, ki traja le nekaj mesecev in se lahko lajša brez zdravil z masažo, akupunkturo in spinalno manipulacijo;
  • kronična bolečina pa je opredeljena kot bolečina, ki traja veliko dlje kot akutna. Tukaj se priporočajo tehnike, kot so Thai Chi joga, vaje nadzora motorike, akupunktura, obvladovanje stresa s čuječnostjo ter vsekakor druga pravilna telesna vadba, ki bo bolečino razbremenila, ohranila nadzor nad njo ter nam preprečila invalidnost.

Zdravljenje z zdravili je mejnik, po katerem se poseže, kadar druge tehnike za lajšanje bolečin niso uspešne, ali kadar želite nemoteno opravljati vsakodnevna opravila. To so zdravila blage narave, ki bolečino lajšajo. Če je bolečina v križu neznosna in imate poleg tega še druge simptome, priporočamo obisk zdravnika.

Bolečine v vratu in ramenih

Vse več je bolezenskih in bolečinskih stanj, ki vključujejo bolečine ramen in vratu ter vsebujejo tudi glavobol.

To je bolečina, ki nastane v veliki večini zaradi stresa in pa sedečega položaja našega telesa. Kadar smo pod stresom, se mišice zakrčijo in to povzroča bolečine. Glavni razlog pa je prekomerna prisilna drža, ki je prisotna na veliko delovnih mestih. 

Ta vrsta bolečine se pogosteje pojavi pri ženskah kot pri moških, jo pa doživljajo tudi otroci in mladostniki zaradi nezadostne in neprimerne telesne aktivnosti ter preveč časa, preživetega pred ekrani računalnika ali telefona.

Kako si lahko pomagate sami oz. na kaj biti pozorni med vsakodnevnimi opravili v službi in doma?

Kadar je telo v bolečem stanju, zmeraj poišče držo, v kateri mu je najbolj udobno in vsaj malo razbremeni to bolečino. 

  • Poskusite se držati pokončno, a ob enem sproščeno; 
  • pri sedenju poskusite menjati svoj položaj na vsakih 30 do 45 minut, 
  • delajte stoje ali med delom naredite nekaj vaj;
  • lahko se tudi sprehodite nekaj korakov in raztegnete hrbtenico, tako bo delo potekalo lažje in bolečina bo veliko manjša.

Če se bolečina ne zmanjša in traja že nekaj časa, vam svetujemo posvet z zdravnikom, ki vam bo predpisal fizioterapijo ali napotitev k specialistu.


Bolečine v trebuhu

Do bolečine v trebuhu lahko pride zaradi različnih vzrokov, ki pa jih ne moremo zmeraj določiti. 

  • Za bolečine v zgornjem delu trebuha je pogost vzrok dogajanje v želodcu, dvanajsterniku, jetrih ali trebušni slinavki. 
  • Za bolečino okoli popka je krivo tanko črevo in začetni del debelega črevesa ter slepič.
  • Dogajanje v debelem črevesju in sečilih, pa povzroča bolečine v spodnjem delu trebuha.

Lahko pa se zgodi, da se bolečina dogaja v trebuhu, ampak jo čutimo na drugih delih, npr.: bolečina, povzročena za lopatico ob napadu žolčnega kamna ali bolečina v ramenu zaradi draženja trebušne prepone.

Najpogostejša diagnoza ob bolečinah v trebuhu je funkcionalna bolečina, kar pomeni bolečino, ki nima resnega bolezenskega stanja. Med drugim so tako odkriti: 

  • vnet žolčni kamen;
  • vneta trebušna slinavka;
  • kamen v sečilih;
  • vnetje debelega črevesa;
  • izvenmaternična nosečnost;
  • zasuk testisa ali vnetje prostate.

Zdravljenje poteka s predpisanimi sredstvi proti bolečinam, kot so analgetiki ali spazmolitiki. Včasih tudi antibiotiki. Na splošno pa lahko sami skrbimo za psiho fizično stanje svojega telesa tako, da se dovolj gibamo, jemo raznoliko hrano in se izogibamo slabi pripravljeni hrani in tako skrbimo za dobro duševno zdravje.

 

Potek zdravljenja bolečine in kako si lahko sami pomagamo lajšati bolečine? 

 

Kadar začutimo bolečino, je dobro razmisliti, od kje izhaja. Torej, če ste kaj takšnega pojedli, ste bili izpostavljeni vetru in vas na določenem delu telesa boli in vleče, ali ste naredili napačen gib in vas je zgrabil krč, imate blag do zmeren glavobol, rahlo poškodbo, rahel zobobol ali bolečine v mišicah ali v križu po telovadbi in podobno. 

Za takšne bolečine, pri katerih lahko vzamemo blago zdravilo in počivamo, ni potreben posvet z zdravnikom.

Pomagamo si lahko z različnimi metodami, kot so:

  • masaža bolečega dela;
  • raztezanje z jogo;
  • z grelnimi ali hladilnimi geli;
  • z akupunkturo ali
  • zdravili brez recepta, ki vam jih priporoči farmacevt glede na preteklo jemanje drugih zdravil in stanje bolečine.

V primeru, če imate nenaden močan glavobol, ki se le stopnjuje; če vas boli trebuh, in imate zraven še povečano telesno temperaturo; če ste pred časom padli, se poškodovali in se bolečina kljub protibolečinskim zdravilom stopnjuje. 

V teh primerih je treba poiskati zdravniško pomoč. Ta vas bo pregledal in vam predpisal primerno zdravljenje ali vas napotil naprej k primernemu specialistu.

Share