Vse za zanesljivo spravilo sena

Vse za zanesljivo spravilo sena

Pri spravilu sena si ne moremo privoščiti zamud in zapletov, saj nimamo veliko časa. Seno moramo pospraviti takrat, ko je suho, to pa moramo opraviti čim prej, da ne stoji na parceli. Običajno nas priganja tudi vreme, ki je lahko v poletnem času nepredvidljivo in prinaša popoldanske plohe ravno takrat, ko jih najmanj rabimo. Splača se torej nekaj pozornosti nameniti opremi, ki zagotavlja zanesljivo spravilo sena in nas ne bo pustila na cedilu ravno v ključnem trenutku.

V poštev pridejo različni izdelki, v ospredju pa gotovo izstopa traktor. Poleg samega vozila so pomembni tudi rezervni deli za traktor, ki nenazadnje prispevajo levji delež k zanesljivosti vozila. Rezervni deli za traktor omogočajo hitro izvedbo nekaterih popravil in zamenjav, mogoče kar v terenu ali pa vsaj v domači garaži. Tako hitro povrnemo delovanje in funkcionalnost traktorja, takoj se vrnemo na delo in spravilo sena uspešno zaključimo ob pravem času. Dobro je, da so nekateri rezervni deli za traktor na zalogi, sploh tisti, ki jih redno uporabljamo.

Seveda pa je pri spravilu sena izjemno pomembna še druga oprema. Že več mesecev pred končnim spravilom moramo poskrbeti za optimalno rast trave, nato za košnjo in učinkovito sušenje sena, šele nato pa za spravilo. Za te namene imamo na voljo različne vrste opreme, torej kosilnice, obračalnike, zgrabljalnike in samonakladalke. Tudi te naprave si zaslužijo, da dobro skrbimo zanje. Pravzaprav je to edina možnost, da jih ohranimo v stalni pripravljenosti in se lahko nanje povsem zanesemo. Ne moremo recimo tvegati okvare samonakladalke ravno sredi nakladanja sena, saj bi se s tem ustavilo celotno delo ravno v ključnih trenutkih. Če pride do zapletov že prej v procesu košnje ali sušenja sena, se lahko nekoliko prilagodimo, čeprav se seveda tudi v takšnem primeru pojavijo veliko sitnosti. Samonakladalke pa morajo biti v vsakem primeru povsem zanesljive!

Share