Za označevanje izdelkov potrebujete pravo opremo

Za označevanje izdelkov potrebujete pravo opremo

Proizvodnja izdelkov postavlja posebne zahteve tudi pri označevanju. Včasih lahko že sproti poskrbimo za te obveznosti, odvisno seveda od tega, s kakšnimi izdelki se ukvarjamo. Pogosto pa izdelke označujemo naknadno, za kar bomo potrebovali nekaj dodatne opreme. Čisto možno je, da bomo dobili zelo elegantno rešitev, s katero bomo brez težav označevali svoje izdelke, po drugi strani pa je označevanje pogosto tudi zelo zahtevno opravilo.

Jasno je torej, da imamo zahtevno delo že s tem, prepoznamo svoje potrebe in da se znamo odločiti za prave rešitve. Te rešitve vsekakor so na voljo, saj je možno z napredno opremo tiskati na vse mogoče materiale, nato pa nam čitalec črtnih kod in druge naprave pomagajo pri odčitavanju teh podatkov. Vso to opremo dobimo na tift-koding.com, kjer je ponudba prilagojena prav potrebam pri industrijskem označevanju izdelkov.

Kode, ki jih lahko prebere čitalec črtnih kod

Med najbolj značilnimi oznakami izdelkov so bržkone črtne kode. Te so vsestransko uporabne, še zdaleč ne služijo le temu, da se na blagajni kupljeni izdelki zapišejo na račun. Čitalec črtnih kod ima pomembno vlogo povsod, kjer uporabljamo takšne kode, s tem pa lahko močno poenostavimo in pohitrimo mnoge delovne obveznosti.

Črtna koda nam pomaga pri avtomatizaciji dela. Omogoča nam samodejno opravljanje opravil, ki bi bila sicer zelo zamudna in zahtevna. Izdelki, označeni s črtno kodo, se lahko avtomatsko procesirajo, čeprav sama koda nima zelo veliko informacij. Tu ima pomembno vlogo čitalec črtnih kod, ki omogoča procesiranje teh podatkov. Odčitamo podatke, ki jih nato prevzame računalniški program, ki ponuja še številne dodatne funkcije. Tako je označevanje izdelkov s črtno kodo nepogrešljivo za praktično vsako podjetje, ki želi imeti nadzor nad svojem inventarjem, predvsem pa seveda tam, kjer se ukvarjamo z večjim številom pošiljk in zalog. Tako je tudi čitalec črtnih kod nepogrešljiv predvsem v skladiščih in nasploh v logistiki, kjer uporabljamo črtne kode za vse mogoče namene.

Da bi lahko uspešno delali s takšnimi oznakami, potrebujemo na drugi strani še tiskalnik, s katerim kode sploh lahko pripravimo in natisnemo.

tiskalnik1

Termični tiskalnik za razločne motive

Pri tiskanju smo vedno pozorni na ločljivost, ki pride do izraza že pri običajnih pisarniških dokumentih. Zelo opazna je pri večjih formatih, kjer verjetno ne bomo tiskali zelo drobnih slikovnih pik. Se pa običajno precej hitro zadovoljimo z ločljivostjo, ki ustreza našim pričakovanjem, ne da bi pomislili na to, kakšen rezultat bi lahko dosegli z boljšo opremo. Če uporabimo termični tiskalnik, se nam odpirajo mnoge možnosti za razločen tisk na različne materiale.

To je pri industrijskem označevanju izdelkov izredno pomembno. Črtne kode in druge oznake so pogosto precej občutljive, že manjša napaka lahko pomeni, da kode ne bo možno uspešno odčitati ali pa pride do kakšnih pomešanih podatkov. Človeško oko morda ni tako zahtevno kot čitalec kode, zato teh pomanjkljivosti ne bomo takoj opazili, tako ali tako pa sami ne moremo razbrati, ali je recimo QR koda sploh pravilno natisnjena. Zato se lahko zanesemo le na dober termični tiskalnik, ki bo svoje delo brezhibno opravil.

Takšno opremo najdemo na http://www.tift-koding.com/sl/offer/uv-visoko-resolucijski-tiskalniki/ pri ponudnikih, ki se ukvarjajo prav s termičnim tiskanjem in označevanjem izdelkov. Na voljo je napredna oprema, ki ob vsakem natisu zagotavlja popolno natančnost in zanesljivost. Poznamo različne variante termičnih tiskalnikov, med katerimi se odločamo glede na to, kakšne zahteve imamo pri tiskanju. Nekateri tiskalniki imajo tiskalne glave nameščene direktno na kartuši in zanje ni treba skrbeti, drugi imajo druge prednosti – izbira je v končni fazi povsem odvisna od tega, kakšne so naše potrebe pri delu. Bomo pa gotovo našli pravi termični tiskalnik za praktično vsak namen, tudi za zahtevno tiskanje na izdelke.

Delo si lahko na različne načine poenostavimo, saj tiskanje na izdelke ni vedno edina opcija, ki jo imamo pri označevanju. Pogosto najdemo veliko bolj enostavno in smiselno rešitev v tem, da tiskamo preprosto na embalažo, tiskamo lahko na nalepke ali pa na folijo. Tudi za to bomo sicer potrebovali primerno opremo, a pogosto najdemo elegantne rešitve za izzive, ki bi bili sicer veliko bolj zahtevni in dražji.

Prava rešitev je lahko tisk na folijo

Folije so zelo vsestranske v vsakem delovnem okolju, predvsem pa pri proizvodnji in pakiranju izdelkov. Folija je namreč poceni in praktična za uporabo, hkrati pa uspešno opravlja pomembno delo. Uporablja se za pakiranje in ovijanje izdelkov, ki jih želimo dobro zavarovati pred zunanjimi vplivi. Pravzaprav nam folije ponujajo več možnosti uporabe, zato je tudi tisk na folijo zanimiva možnost, ki jo bomo želeli dobro izkoristiti.

V industriji se uporabljajo različni materiali, na katere lahko tiskamo s to tehniko. Ni nujno, da gre le za folije, kot jih poznamo recimo iz kuhinje, temveč so tu še drugi primerljivi plastični materiali, torej tudi plastična embalaža nasploh. Posledično je tisk na folijo zelo vsestranski, odlično funkcionira z različnimi izdelki in različnimi vrstami embalaže. Dobro se obnese tudi pri tiskanju na mehko embalažo in nepredvidljivo površino, kar je pri mnogih izdelkih kar nujno. Za tisk na folijo uporabljamo vsestranske tiskalnike, ki nam omogočajo pripravo poljubnih oznak, tako da bomo svoje delo vedno uspešno opravili.

Tisk na folijo in druge elegantne rešitve

Lahko pa tisk na folijo primerjamo tudi z nekaterimi drugimi rešitvami. Namesto, da bi tiskali neposredno na izdelke ali na embalažo, lahko recimo tiskamo na nalepke oziroma etikete. To je zelo dobra opcija v primeru, da imamo opravka s kakšnimi spremenljivimi podatki, ki jih pri proizvodnji embalaže ne moremo enostavno vključiti. Nalepke so zelo poceni, predvsem pa nam dajejo povsem proste roke pri oblikovanju in tiskanju. Omogočajo hitro in enostavno označevanje. Včasih se pripravljajo na isti način kot tisk na folijo, tako da kakšne večje prilagoditve bržkone ne bodo potrebne – tudi tu dobimo izvrstno opremo, ki jo ponuja TiFT Koding.

Nalepke, ki jih določa GHS standard

Pri tiskanju je pogosto velika prednost ta, da lahko sami oblikujemo poljubne motive za tisk. To je pri črtnih in drugih kodah kar nujno, prav tako pri tiskanju na embalažo in podobnih nalogah. A po drugi strani je pogosto veliko lažje izbrati standardizirane oznake, s katerimi ne bo toliko dela. Tu nam priskoči na pomoč GHS standard, ki olajša izbiro oznak za nevarne materiale. Oznake so namreč standardizirane, odločimo se preprosto za tiste, ki odgovarjajo izdelkom oziroma materialom, s katerimi delamo.

Pri tem seveda naletimo na nekatere posebne zahteve, pri označevanju nevarnih snovi nimamo kakšne posebne svobode. Zato moramo GHS standard dobro poznati in znati izbrati prave oznake glede na to, s kakšnimi materiali se ukvarjamo. Že res, da ne bo treba pripravljati oznak po naročilu, bomo pa morali najti prave znake v skladu s predpisi. Označevanje nevarnih snovi je zelo striktno določeno in ne moremo si privoščiti kakšnih velikih pomanjkljivosti, naletimo lahko na velike težave, če se znajdemo v prekršku.

Poleg tega moramo poznati več veljavnih standardov, sploh če se ukvarjamo tudi s prevažanjem nevarnih snovi. Tu nam GHS standard ponuja prave rešitve za različne snovi in za mnoge posebne situacije, a sami moramo najti prave oznake, ki ustrezajo naši situaciji. Pri tem nam seveda lahko pomagajo strokovnjaki, s katerimi sodelujemo pri prepoznavanju tveganj in zagotavljanju varnosti na delovnem mestu. 

GHS standard poznajo tudi tiskarji

Ko poznamo svoje potrebe na področju označevanja potencialnih nevarnosti, moramo dobiti prave oznake. Na srečo je GHS standard znan tudi tiskarjem, tako da ne bo težko najti ustreznega materiala. Nalepke za označevanje nevarnosti so pogosto že vnaprej pripravljene, dobimo jih lahko kar na roli, če imamo z označevanjem veliko dela. Če se tiskar drži GHS standarda, ni treba skrbeti, da oznake ne bi bile ustrezne, seveda pa se moramo še vedno prepričati, da je vse v redu.

Za označevanje izdelkov uporabljamo napredno opremo

Čeprav je možno veliko dela opraviti tudi s povsem enostavno opremo, nenazadnje lahko razne tiskovine pripravljamo že z običajnim pisarniškim tiskalnikom, bomo za označevanje izdelkov v industriji verjetno potrebovali nekaj naprednejše opreme. Še posebej to velja v primeru, da želimo označevanje elegantno vključiti v proces proizvodnje. Tu imamo na voljo praktične stroje, ki hkrati opravljajo več nalog. Morda so to pakirni stroji, ki obdelujejo embalažo in hkrati opravljajo tudi tiskanje, pogosto je potrebno tudi doziranje vsebine ali kakšne druge prilagoditve. Pomembno je, da se naprave lahko povezujejo z drugo opremo v proizvodnem procesu, na drugi strani pa tudi z logistiko.

Ne označujemo le izdelkov pri proizvodnji, temveč tudi pri skladiščenju in transportu. V ta namen se uporabljajo predvsem praktični prenosni tiskalniki, s katerimi hitro pripravljamo nalepke. Tudi to je lahko precej napredna oprema, sploh če se mora povezovati z računalniškim sistemom, ki upravlja celotno logistiko v podjetju. Najdemo zelo elegantne in zmogljive rešitve, a najprej se moramo opremiti s pravimi napravami. Da bo delo res potekalo kar se da učinkovito, se splača v to vložiti dosti premisleka in načrtovanja, tako bo logistika v podjetju res delovala tako, kot mora.

V vsakem primeru bomo za označevanje izdelkov našli prave rešitve, saj se te pripravljajo tudi po meri. Poleg tega smo pogosto bolj fleksibilni, kot bi si morda mislili na prvi pogled. Lahko se recimo odločimo za tiskanje na embalažo ali pa za označevanje izdelkov z nalepkami, namesto da bi tiskali neposredno na izdelke pri proizvodnji. Spet se izkaže, da veliko šteje dobro načrtovanje.

Share