Zunanja drsna vrata

Zunanja drsna vrata

Drsna vrata so lahko zelo posrečena rešitev v različnih okoljih, je pa pri tem veliko odvisno od izbranih izdelkov. V nekaterih primerih nimamo velikih težav in so lahko drsna vrata zelo enostavna in elegantna, pogosto pa moramo veliko pozornosti nameniti nekaterim posebnim zahtevam. Te pridejo do izraza pri uporabi vrat na prostem – drsni mehanizmi so lahko občutljivi na vlago in na druge obremenitve, ki jih predstavlja okolje, predvsem pri avtomatskih vratih. Seveda ne smemo pozabiti na odpornost materialov, ki niso nujno dobro prilagojeni na uporabo v takšnem okolju.

Ni nujno, da gre vrata, ki omogočajo prehod do kakšnih poslovnih ali industrijskih površin, tudi doma lahko uporabimo takšno rešitev, recimo kot dvoriščna oziroma vrtna vrata. V vsakem primeru bo treba pomisliti na zanesljivost in kakovost mehanizmov in materialov, ki jih uporabljamo. Če želimo od takšnih vrat pričakovati popolno zanesljivost pri dolgoletni uporabi, pridejo seveda v poštev le kakovostne rešitve, ki lahko zagotovijo takšno izkušnjo. Na to, kako dobro se bodo zunanja drsna vrata dejansko odrezala pri redni uporabi, vpliva veliko dejavnikov, ki jih moramo upoštevati. Najbolje se posvetimo izpostavljenim delom drsnega mehanizma. To velja še posebej za tista vrata, ki so res stalno na udaru vremenskih dejavnikov, recimo za vrtna vrata ob stanovanjski hiši. Takšnih vrat običajno ne nameravamo dodatno zaščititi, zato izberemo kakovostne mehanizme, ki so že v izhodišču dobro prilagojeni uporabi na prostem. Zunanja drsna vrata so izdelana iz različnih materialov, najbolj enostavna je kovinska izvedba, včasih pa lahko brez skrbi uporabimo tudi les ali druge materiale. Predvsem lesena vrtna vrata so zelo priljubljena, a v tem primeru moramo izbrati kakovosten les in ga ustrezno zaščititi.

Pomislimo tudi na vzdrževanje, saj morajo zunanja drsna vrata skozi dolga leta kljubovati obremenitvam, ki prihajajo iz okolja. Mehanizme redno čistimo in vzdržujemo, pazimo seveda tudi na obremenitve pri uporabi.

Share