Oprema sodobnega delovnega mesta

Oprema sodobnega delovnega mesta

Načela oblikovanja in opremljanja delovnih mest so se v zadnjih letih redno spreminjala in dopolnjevala. Od pisarn, ki so bile le malo več kot množica skupaj natlačenih delovnih kotičkov, smo prišli do prostornih in svetlih pisarn, ki z odprtim prostorom in dodatnimi funkcionalnostmi ponujajo bistveno boljšo izkušnjo pri delavcih ter tudi boljše rezultate pri delu.

Katera oprema na sodobnem delovnem mestu ne sme manjkati? To so gotovo pisalni stoli, ki so nujna oprema na vseh delovnih mestih, kjer delamo z računalnikom, pa tudi na vseh tistih, ki zahtevajo sedenje za mizo ob drugih opravkih. Kakovostni pisalni stoli so nepogrešljivi povsod, kjer je treba večino delovnega dne presedeti – ponujajo namreč udobje in ergonomijo za zdravo sedenje brez bolečin, hkrati pa so prilagojeni prav tovrstni uporabi in dela nikakor ne ovirajo.

Seveda so pisalni stoli le toliko uporabni, kot dopušča spremljevalna delovna miza. Pohištvo je treba kombinirati, sicer odlike posameznih kosov ne pridejo toliko do izraza. To velja za stole in mize, pa tudi za druge kombinacije pohištva. Omeniti gre še kombinacije z drugimi elementi nujne opreme na delovnem mestu. Pohištvo moramo recimo kombinirati s svetili oziroma še bolje z virom naravne svetlobe. V mnogih sodobnih pisarnah so zelo učinkovite steklene predelne stene, ki imajo na delovnem mestu vsestranske funkcionalnosti. Seveda služijo temu, da prepuščajo naravno svetlobo tudi v prostore, ki nimajo svojih oken. Poleg tega so steklene predelne stene še vedno zelo učinkovite pri razmejevanju posameznih pisarn oziroma razdelkov, še posebej stene, ki jih namenoma zameglimo, da na ta način zaustavimo radovedne poglede in vohljanje za sodelavci. Steklene predelne stene v pisarni omogočajo oblikovanje zelo kreativnih in učinkovitih rešitev pri razmejevanju prostora, zato so na sodobnih delovnih mestih zelo priljubljene.

Pogosto se sodobne pisarne opremljajo tudi z opremo, ki ni namenjena neposredno delovnim obveznostim. To so recimo kotički za sprostitev, ki so prav tako učinkoviti z več vidikov.

Share