Priprava živih mej z vrtnarskimi pripomočki

Žive meje predstavljajo zelo okusen način ograditve parcel z živim grmičevjem ali drugimi rastlinami. Ker te neprestano rastejo, so zelo enostavne za obnovo, hkrati pa omogočajo tudi povsem enostavno nasaditev različnih vrst skupaj, če je potreba za to. Ena najpogostejših kombinacij so grmičevja, ki spomladi cvetijo eno za drugim in tako pričarajo cvetje na vrtu kar se da dolgo časa.

Za pripravo žive meje je zemljo, kjer bo nasajeno grmičevje, priporočljivo najprej obdelati z motokultivatorji. Tako bomo zrahljali in prezračili zemljo, hkrati pa bodo motokultivatorji poskrbeli tudi za mehansko zatrtje plevelov, ki rastejo na površini zemlje. Motokultivatorji so precej standardni pripomoček, ki ga mnogi vrtnarji ponujajo tudi v izposojo, zato praktični ni izgovora, da ne bi zemlje vsaj na hitro obdelali z njim.

Ko zrahljamo primerno obdelano zemljo, je čas, da začrtamo lokacijo, kjer bodo zasajene rastline za živo mejo. Pri tem upoštevamo hitrost rasti grmičevja in želeno debelino žive meje ter si začrtamo razdaljo, kjer mora pasti sredina sadike. Ta naj bo vsaj pol metra stran od zunanje meje, v primeru debelejših nasadov pa še dlje. Nato se odločimo za gostoto rastlin in njihovo medsebojno razdaljo. Ko imamo te podatke, lahko že izkopljemo luknje in vanje nasadimo sadike grmovnic, ki bodo krasile našo živo mejo. Malo pognojimo, obilno zalijemo in stvar je gotova. Potrebujemo le še škarje za živo mejo, da jo bomo po zadostni rasti kaj kmalu lahko že skrajšali.

Obstajajo zelo različne škarje za živo mejo. Za manjše žive meje so dovolj ročne škarje, vendar zelo kmalu delo z njimi postane zamudno. Zato se tudi pri manjših razdaljah živih mej, že od pet metrov naprej, priporočajo motorne škarje za živo mejo. Z njimi bo delo precej bolj enostavno, bistveno lažje se bomo tudi na bolj pogoste intervale spravili krajšati živo mejo in ta bo tako ostala bolj lepa čez vse leto.

Share