Celovite rešitve za težave v ustni votlini

Celovite rešitve za težave v ustni votlini

Za urejeno in zdravo zobovje se splača skrbeti, saj se v nasprotnem primeru soočimo z različnimi težavami, ki so lahko celo nevarne, gotovo pa vsaj neprijetne. Zobobol sodi med hujše bolečine, s katerimi se bomo verjetno srečali v življenju, medtem ko lep in urejen nasmeh velja za enega izmed najbolj pomembnih adutov pri oblikovanju prvega vtisa. Za zobe se torej splača poskrbeti – prva skrb je gotovo celovita ustna higiena, nato pa moramo zagotoviti tudi redno pregledovanje in sprotno zdravljenje zob. Za to seveda poskrbijo strokovnjaki, zato je treba premišljeno izbrati pravega osebnega zobozdravnika.

Ustna higiena se sicer začne že doma, pri tem zobozdravniki ne morejo neposredno sodelovati. Vsak dan bo treba vzeti v roke zobno ščetko, tudi zobne nitke ne smemo pozabiti. Priporoča se ščetkanje dvakrat na dan, pri tem pa pazimo na pravilno izvedbo. Že tako lahko odpravimo mnoge težave, ki se rade pokažejo kot posledica zanemarjanja ustne higiene. Hitro lahko pride do kariesa in zobnega kamna, te razmere pa se običajno razvijajo naprej, če se ustna higiena v tem času ne uredi.

V skrajnem primeru lahko pride do velikih težav. Za večino pogostih težav je možno poskrbeti s sprotnimi zdravljenji, kaj lahko pa se zgodi, da bo pravi odgovor lahko ponudila le proteza na implantatih. Ta rešitev je idealna za rekonstrukcijo celotnega zobovja, ki se sicer večinoma izvaja v primeru manjkajočih zob, je pa seveda proteza na implantatih ena izmed možnosti tudi pri zelo poškodovanem zobovju ne glede na razlog. S takšnimi skrajnimi rešitvami je možno doseči odličen učinek, a proteza na implantatih pride v poštev le v izjemnih primerih. Večinoma se bodo kot povsem zadostne izkazale druge storitve. Ravno zato pa je spet pomembno, da imamo dobrega zobozdravnika, ki lahko te storitve upravi učinkovito in uspešno, brez težav na dolgi rok.

Celovite rešitve za težave z zobmi

Nekatere težave z zobmi omogočajo precej enostavno rešitev, še posebej če simptome hitro prepoznamo in pravilno naslovimo. Na ta način se lahko zelo uspešno borimo proti pogostim zobnim boleznim, ki ne predstavljajo velikega problema za tiste, ki za zobe dobro skrbijo. Predvsem pa lahko za večino potencialnih težav dobro poskrbimo že z osnovnimi zobozdravniškimi storitvami.

Drugače je pri tistih težavah, ki zahtevajo celovito zdravljenje, še posebej če gre za pripravo kakšnih posebnih rešitev s področja zobne protetike. Zelo priljubljeno je zdravljenje z zobnimi vsadki oziroma implantati. Morda lahko ob tem omenimo še ortodontske storitve, saj so tudi zobni aparati primer odlične celovite rešitve, s katero lahko naredimo veliko razliko pri skrbi za zdravo in lepo zobovje.

Zdravljenje z implantati

Implantati odpirajo mnoge možnosti pri uporabi protetičnih nadomestkov. Lahko se izdela kar celotna proteza na implantatih, lahko pa se vsadki uporabljajo tudi za posamezne zobe. V vsakem primeru lahko pričakujemo nekatere prednosti, ki izvirajo iz lastnosti implantatov. Proteza na implantatih bo zelo zanesljiva in stabilna, predvsem pa lahko pričakujemo dokaj enostavno namestitev na implantate. Pogosto je možno vsadke namestiti brez rezanja in operacij, za celotno protezo pa bomo morda potrebovali le štiri implantate.

Celotna proteza na implantatih je dobra rešitev za brezzobost, seveda pa po vsadkih radi posegamo tudi pri drugih rekonstrukcijah poškodovanih ali manjkajočih zob.

Ortodontske storitve

Zobni aparati so prav tako prepričljivi, sploh če pogledamo njihov potencial oziroma pričakovani končni učinek. Seveda iščejo ortodontske storitve tisti, ki imajo težave s pozicijo zob, običajno zaradi nepravilnega izraščanja, lahko pa tudi zaradi raznih obremenitev. Navsezadnje lahko položaj zob preuredijo tudi težave zaradi izpadanja ali puljenja zob. V vsakem primeru so zobni aparati lahko zelo dobra rešitev, ki ponuja opazen učinek že po kratkem času uporabe. Najbolj priljubljeni so otroški zobni aparati, a po teh izdelkih posegajo seveda tudi odrasli.

Proteza na implantatih omogoča večjo kakovost življenja

Verjetno že veste, da zobna proteza nadomesti manjkajoče zobe. Glede na to, koliko zob nadomešča, govorimo lahko o delni zobni protezi ali pa totalni zobni protezi. Pri delni protezi gre za nadomeščanje več zob v čeljusti, pri totalni pa kadar vam manjkajo vsi zobje na zgornji in spodnji čeljusti. Ne glede na to, za katero zobno protezo gre, je le ta lahko snemljiva, ali pa je proteza na implantatih. Slednja se je izkazala za zelo praktično in udobno za nošenje.

Glavna naloga zobne proteze je, da omogoča višjo kvaliteto življenja. Če vas je snemljiva proteza do sedaj tiščala ali pa se vam je med grizenjem hrane neprestano premikala, potem je proteza na implantatih veliko boljša rešitev za vas. Tovrstna proteza velja za veliko bolj stabilno, njeno enostavno snemanje pa omogoča temeljito čiščenje in higieno. Med najpogostejšimi rešitvami je proteza na štirih ali šestih implantatih.

invisalign

Zobni aparat zvezdice zagotavlja lep nasmeh

Različne stopnje zobnih nepravilnosti so danes zelo pogoste, zato ni nič nenavadnega, da je ortodontija zelo iskana veja zobozdravstva. Njena glavna naloga je, da z različnimi metodami ureja položaj zob v ustih in na ta način vpliva na njihov pravilen položaj in medčeljustne odnose. Med najpogostejšimi metodami ortodontskega zdravljenja je tudi zobni aparat zvezdice, ki velja za eno od najučinkovitejših metod.

Zobni aparat zvezdice seveda najprej prepoznate po zvezdicah, ki so nalepljene na zobe. To so natančno izdelani nosilci, med katere se vpne žični lok, ki s silo deluje na zobe in jih na ta način postopoma premika v najbolj optimalen položaj. Ko postane žica ohlapna, se jo postopoma zateguje toliko časa, dokler ne dosežemo želenega položaja zob. Potrebno se je zavedati, da je tovrstno zdravljenje dolgotrajno, zato je potrebna določen mera vztrajnosti in potrpežljivosti. Ker pa je rezultat zagarantiran, se za lep nasmeh zagotovo splača potruditi.

Napredni ortodontski izdelki

Ortodonti svoje delo uspešno opravljajo predvsem s pomočjo naprednih izdelkov, ki omogočajo učinkovito preoblikovanje zobovja. Položaj zob lahko prilagajamo s pomočjo različnih izdelkov, najbolj značilni so seveda zobni aparati, ni pa to edina opcija. Prav tako imamo tudi med samimi aparati kar nekaj izbire, tako da ni vseeno, za kakšno rešitev se odločimo. Dober ortodont bo seveda pomagal pri izbiri, pripravil bo dober načrt in izbral izdelke, ki bodo kar najbolj pripomogli do željenega končnega rezultata.

Zobni aparati v večini primerov ponujajo najboljšo rešitev. So namreč zelo učinkoviti in svoje delo odlično opravljajo. Pričakujemo lahko odličen trajni rezultat, tudi v primeru kakšnih večjih težav. Predvsem pri otrocih zobje lahko nepravilno izraščajo, kar pomeni, da bo treba preoblikovati celotno zobovje. V poštev pridejo fiksni aparati, ki so praviloma najbolj zmogljivi za večje prilagoditve, imamo pa na voljo tudi bolj elegantne opcije. Pri odraslih je priljubljena izbira nevidni aparat Invisalign, ki ima kar nekaj opaznih prednosti, čeprav se sam ponaša prav s tem, da je neopazen. Najbolj pomembno je seveda to, da Invisalign dobro opravi svoje delo. Ima enako nalogo kot drugi zobni aparati, torej to, da pomaga pri oblikovanju zobovja. Primeren je tudi za kakšne zahtevnejše posege, čeprav imamo v tem primeru običajno na voljo tudi alternative, ki morda ponujajo nekoliko drugačne učinke. Od alternativ pa ne moremo pričakovati, da bodo tako neopazne in nemoteče kot nevidni aparat Invisalign. Ti aparati torej ponujajo kombinacijo odlik, s katero so kot nalašč za mnoge interesente, predvsem za odrasle, ki želijo svoje zobovje preurediti brez drastičnega vpliva na svoj izgled v času uporabe aparata.

Sodobni zobni aparati so že zelo napredni in svoje delo odlično opravljajo. To priložnost se gotovo splača izkoristiti, saj je možno brez večjih težav doseči idealen učinek pri razporeditvi zob in oblikovanju lepega zobovja.

Share