Razvoj tesarstva in tehnik obdelave lesa

Razvoj tesarstva in tehnik obdelave lesa

Les je eden od prvih materialov, iz katerega je bilo mogoče narediti človeška bivališča. S svojo relativno mehko strukturo, a čvrstim in togim karakterjem, je kot nalašč za obdelavo in izdelovanje cele palete reči. Skozi tisočletja se je les uporabljal za kopico orodij, umetniške izdelke, vozila in seveda bivališča. Tako so se na podlagi nabora tehnik za obdelavo lesa razvile različne panoge lesarstva.

Mizarstvo, sodarstvo, kolarstvo in tesarstvo so le nekateri izmed specifičnih poklicev, ki se ukvarjajo z obdelavo lesa. Mizarji so mojstri za izdelovanje pohištva. Ime se sicer nanaša na mize, a to je le en izdelek v mizarjevem portfelju. Poleg tega izdelujejo omare, stole, stopnice, klopi in še mnogo drugih elementov, ki jih uporabljamo v vsakdanjem življenju. Sodarstvo se ukvarja z izdelavo lesenih sodov, ki so bili nekdaj praktično edina embalaža za shranjevanje večjih količin tekočine. Kolarstvo je star poklic, ki zamira, saj kolarji izdelujejo lesena kolesa, ki se danes uporabljajo le še v okrasne ali muzejske namene in ni več toliko potrebe po njih. Tesarstvo pa poleg mizarstva ostaja med glavnimi lesnimi panogami.

Tesarji se ukvarjajo z izdelavo nosilnih lesenih konstrukcij. Naj bo to hiša, nadstrešek ali kokošnjak, lesena konstrukcija mora biti pravilno in kvalitetno narejena, da je poraba lesa čim bolj smotrna, nosilnost konstrukcije pa zadosti velika glede na namembnost uporabe. Za tesarstvo je pravo revolucijo povzročila uporaba lepljenega lesa. Lepljen les, cena katerega je odvisna tako od časa v sezoni, kot tudi od kvalitete, uspešno zamenjuje masivne lesene elemente na vseh področjih. 

Marsikdaj za lepljen les cena sezonsko pade in naraste, zato je pomembno, da v primeru načrtovanja gradnje vnaprej mislimo tudi na to. Tesarstvo je večkrat vezano na ustrezno vreme in tako se za  lepljen les cena spreminja predvsem z letnimi časi, tako kot povpraševanje po njem.

Share