Endodontsko zdravljenje za odpravljanje večjih težav z zobmi

Endodontsko zdravljenje za odpravljanje večjih težav z zobmi

Redni pregledi pri zobozdravniku nas v veliki meri obvarujejo pred kakšnimi hudimi boleznimi, saj je možno marsikaj opraviti sproti z enostavnimi zdravljenji, seveda pa tudi s skrbno ustno higieno. A kaj hitro lahko pride tudi do težav, pri katerih je treba načrtovati prave rešitve. 

Tu imamo na voljo tudi endodontsko zdravljenje, ki priskoči na pomoč v primeru vnetja zobne pulpe. To je razmeroma pogost problem, zato bomo gotovo z zanimanjem povprašali po takšnih storitvah, če se soočamo z bolečinami in občutljivostjo zob.

Vedno nam ponuja endodontsko zdravljenje možnost celovitega zdravljenja zobnih korenin in koreninskih tkiv, se pa tu srečujemo z različnimi primeri. Pripraviti je treba seveda pravi načrt glede na dotično situacijo, da lahko pričakujemo kar najboljši rezultat. Dober zobozdravnik bo s celovito oskrbo ponudil pravi odgovor na težave pacientov, ne glede na to, kakšni so vzroki in kakšno zdravljenje je potrebno.

Kdaj je potrebno endodontsko zdravljenje?

Z zobmi imamo lahko raznovrstne težave, ni pa nujno, da se bodo te prebile do zobne pulpe. Nenazadnje so zobje sestavljeni iz več plasti, ki jih sestavljajo najtrša tkiva človeškega telesa. Tako so težave z zobmi pogosto površinske oziroma se tam vsaj začnejo, lahko jih hitro in enostavno odpravimo, če ukrepamo pravočasno.

Bolečina globoko v zobu lahko opozarja na to, da je čas za endodontsko zdravljenje

Drugače bo, če se razgradnja zobnih tkiv stopnjuje in infekcija prodre v zobovino. To je značilno v primeru, da za svoje zobe ne skrbimo dobro, lahko pa nam tudi ob rednem ščetkanju uide kak kotiček, kjer se karies stopnjuje. Nastanejo luknje, skozi katere prodirajo vsiljivci do občutljivih zobnih tkiv. Posledica je naposled vnetje zobne pulpe, ki zapolnjuje korenine zob, to pa se kaže v občutljivosti in bolečinah, lahko tudi v majanju in izpadanju zob. Takrat je za endodontsko zdravljenje skrajni čas, sicer se lahko vnetje tudi razširi in doseže kost pod zobovjem.

Smiselno je ukrepati že prej. Najprej z vestno preventivo, predvsem pa z rednimi obiski pri zobozdravniku. Na ta način se takoj prepoznajo znaki napredovanja kariesa, vnetje je možno preprečiti oziroma zaustaviti že v zgodnji fazi, ko ne bodo potrebni endodontski posegi. Tako lahko pričakujemo veliko boljšo izkušnjo, manj dela in boljši rezultat. 

Če stanje zanemarjamo, bo prišlo do večjih težav in potrebni bodo zahtevnejši posegi. Možno je, da niti endodontsko zdravljenje ne bo več uspešno, v tem primeru lahko pričakujemo izpadanje zob in kaj lahko se zgodi, da bodo edino smiselno rešitev ponudili zobni vsadki in protetični nadomestki zob.

Kako poteka endodontsko zdravljenje?

Samo zdravljenje lahko poteka na različne načine, odvisno seveda od tega, za kakšne težave gre in kako huda je infekcija. A načeloma gre za čiščenje koreninskih kanalov, ki vsebujejo vneto tkivo, to je glavni korak pri odpravljanju težav.

V vsakem primeru endodontsko zdravljenje vključuje odpiranje zoba in dostop do korenin. Vneta zobna pulpa se odstrani z mehanskim in kemičnim čiščenjem, tako da problematično tkivo ne ostaja v zobu. Nadomesti se z biokompatibilnim materialom, ki preprečuje kakšna nova vnetja in druge težave. Nato se zob seveda zapre in povrne v funkcionalno stanje.

Gre torej za odstranjevanje zobne pulpe, ki je ključno tkivo v zobu. Pogovorno zato rečemo, da je zob po takšnem posegu mrtev, saj odstranimo tkiva, v katerih najdemo živčevje in prekrvavitev. A v resnici imamo še vedno povsem uporaben zob, sploh če so sosednji zobje nedotaknjeni. 

Tako nam ponuja endodontsko zdravljenje odličen rezultat, izognemo se večjim težavam in poskrbimo za to, da bo zob še vedno dobro deloval. Predvsem pa ne bodo potrebni drastični posegi, kot je puljenje in nadomeščanje manjkajočih zob z rešitvami, ki jih ponujajo zobni vsadki.

Endodontsko zdravljenje je rešitev ob vnetju zobnih tkiv globoko v koreninah zoba

Kako uspešno je endodontsko zdravljenje?

Uspeh takšnih posegov je močno odvisen od tega, kako obsežno je vnetje. Če je vnetje omejeno le na zobna tkiva, potem bo endodontsko zdravljenje verjetno zelo uspešno. Drugače je, če vnetje prizadene tudi skelet in druga tkiva, to zahteva drugačen poseg.

Načeloma lahko pričakujemo, da bo možno z endodontskim posegom uspešno odpraviti težave z vneto zobno pulpo. V hudih primerih, ko takšno zdravljenje ni uspešno, bo morda potrebno puljenje zoba ali celo kirurški poseg. Manjkajoče zobe nato nadomestimo z vsadki, v primeru večjih težav se odločamo tudi za all on 4 proteze in druge rešitve. Vedno bomo imeli na voljo določene opcije, a pravi pristop je močno odvisen od dotične situacije, zato se mora načrt za zdravljenje pripraviti za vsakega pacienta posebej.

Da se ne bi morali posluževati skrajnih rešitev, kot je all on 4, je pametno že pravočasno izkoristiti druge možnosti za enostavno in učinkovito zdravljenje. Začne se s preventivo in osnovnimi zobozdravniškimi posegi. 

Če vnetje prodre v zobno pulpo, pa je pametno takoj začeti z endodontskim zdravljenjem. Pravočasen poseg je lahko uspešen v 90 odstotkih primerov, zato bomo to možnost dobro izkoristili. Uspešno opravljeno endodontsko zdravljenje odpravlja težave in preprečuje tudi kakšne dodatne preglavice, ki bi jih utegnili imeti kasneje. Ta rešitev nam vsekakor ponuja dober končni rezultat!

Share