Kaj je tahograf in kako deluje

Kaj je tahograf in kako deluje

Vsako tovorno vozilo mora imeti ustrezni tahograf. To je naprava, ki služi za različne namene. Kdor ni voznik tovornjaka oziroma ni nikoli opravljal izpita za vožnjo tovornega vozila, ne pozna tahografa in ne ve zakaj služi.

Tudi avtobusi imajo svoj tahograf. Na njem se zabeleži, koliko je določen šofer prevozil. Vožnja avtobusa je izjemno odgovorno delo, saj je šofer odgovoren za večje število ljudi. Nikakor si zato ne sme privoščiti napake in povzročiti nesreče.  

Kašne funkcije ima tahograf 

Tahograf je torej naprave, ki služi za dnevno snemanje informacij. To snemanje informacij ima različne namene. Poglejmo si njegove glavne funkcije. Na prvem mestu bomo izpostavili, da tahograf opravlja natančno registracijo kilometrine, ki jo dnevno opravi tovorno vozilo. Kot dobro veste, tovornjak ali avtobus dnevno ne sme preseči dovoljenih kilometrov, saj je tako v prekršku. 

Nato morate vedeti, da tahograf opravlja tudi registracijo hitrosti tovornega vozila, kar pomeni, da se tja zabeleži točno, kako hitro je voznik vozil avtobus ali tovorno vozilo. Pravila za tahograf so stroga in se ne smejo kršiti, pri večjih vozilih pa morajo biti strogo nadzorovana, saj se tako preprečujejo nesreče. Vozniki ne smejo voziti predolgo, saj postanejo utrujeni in lahko zaspijo za volanom, kar pa je izjemno nevarno 

S pomočjo tahografa se lažje rešuje nastale spore

Ker naprava kot je tahograf beleži vse, kar se dogaja z vozilom, vam v morebitnih sporih pomaga, da dokažete svojo nedolžnost. Velikokrat se namreč zgodi, da vas na poti ustavijo tudi policisti, ki vas lahko česa obtožijo. Seveda bodo najprej preverili stanje tahografa. 

Če bodo ugotovili, da ste vozili skladno s pravili in da ne kršite nobenega predpisa, vas bodo enostavno spustili naprej. Tahograf je tako obvezna oprema vsakega tovornjaka ali avtobusa, ki je predpisana z zakonom, saj omogoča enostavno nadziranje razmer na cestah in v prometu na sploh. 

Share