Nujno orodje za obrezovanje sadnega drevja

Nujno orodje za obrezovanje sadnega drevja

Obrezovanje sadnega drevja je pomembna naloga, s katero se srečujejo tudi tisti, ki nimajo kakšnih velikih sadovnjakov. Največ dela bo s tem seveda v večjih sadovnjakih, a tudi v primeru, da imamo doma nekaj sadnih dreves, bomo morali zanje dobro skrbeti. S tem zagotovimo optimalen pridelek in zdrav razvoj rastlin, tudi lep izgled in prijeten ambient, ki ga daje takšno drevje. 

Ni nujno, da bomo imeli z drevjem veliko dela, sploh če imamo le nekaj sadnih dreves. Bomo pa morali zelo pozorno spremljati stanje rastlin in opraviti nekaj pomembnih opravil, ki se jim preprosto ne moremo izogniti. Če se želimo s sadjarstvom resno ukvarjati, bo tega dela precej več, sicer pa bomo morali opraviti vsaj obrezovanje sadnega drevja. Da ta naloga ne bo preveč zahtevna in zamudna, bomo izkoristili ponudbo posebnega orodja za ta namen.

Nasploh potrebujemo za delo okoli hiše ustrezno orodje, da se ne bomo mučili z vsakim opravkom. Na pomoč nam priskoči raznovrstno vrtno orodje, ki je pogosto zelo vsestransko, a prav tako potrebujemo nekaj prilagojenih pripomočkov tudi za posamezne izzive. Če se ukvarjamo s sadnim drevjem, bomo za ta namen gotovo dobili zelo koristno opremo.

Obrezovanje sadnega drevja je najbolj pomembno v večjih sadovnjakih

Obrezovanje sadnega drevja opravimo s škarjami

Takšne in drugačne škarje so vedno uporabne, če se ukvarjamo z vzgojo rastlin. Morda bi si mislili, da rastlin ne bomo rezali in s tem uničevali, saj navsezadnje želimo, da nemoteno rastejo. A ravno z obrezovanjem lahko dosežemo še boljše rezultate in najbolje poskrbimo za dobrobit rastlin. Pri sadnem drevju je to še posebej očitno, bomo pa še za mnoge druge naloge na vrtu potrebovali dobre škarje. 

Ravno zato se bomo odločili za kvalitetno opremo, ki nam delo dejansko olajša. Na tem področju ni pametno varčevati, saj gre za orodje, ki ga bomo redno uporabljali. Delo si želimo olajšati, zato je upravičena tudi nekoliko večja investicija. Naleteli bomo namreč na pestro ponudbo preko širokega cenovnega razpona, tako da imamo na voljo celo vrsto raznolikih izdelkov. Vsi poznamo osnovne vrtnarske škarje, prav tako dobimo lahko čisto enostavne škarje za veje. To je lahko že povsem uporabno orodje, ki prepriča manj zahtevne uporabnike. Če imamo le par sadnih dreves, ki ne zahtevajo veliko pozornosti, morda ne bomo potrebovali posebej napredne opreme.

Drugače je, če imamo z drevjem več dela ali če imamo pri sadjarstvu višja pričakovanja. V tem primeru upravičeno posežemo po napredni opremi, ki nam ponuja še boljšo izkušnjo. Hitro se izkaže, da imamo za obrezovanje sadnega drevja na voljo cel kup uporabnih pripomočkov, še zdaleč niso vse škarje iste. To velja tudi nasploh za vrtno orodje, ki ga moramo vedno izbirati na podlagi dejanskih zahtev, ki jih imamo pri delu.

Za obrezovanje sadnega drevja izberemo kakovostne škarje

Na srečo lahko na tem področju pričakujemo precej pestro ponudbo kvalitetne opreme. Specializirana oprema za takšne namene se dobro razvija in ponuja izredno dobrodošle rešitve za bolj ali manj zahtevne uporabnike. 

Najboljšo ponudbo bomo dobili pri uveljavljenih znamkah, ki pripravljajo posebno opremo za obrezovanje sadnega drevja in za druga opravila, ki jih imamo pri sadjarstvu. Ni nujno, da bodo to kakšni zelo napredni pripomočki, tudi osnovno orodje se splača izbirati pri uglednih znamkah. Zato se recimo odločamo za škarje Lowe, te so priljubljena izbira nekoliko bolj zahtevnih uporabnikov. V ponudbi te znamke dobimo kar pestro zbirko uporabnega orodja, še zdaleč ni nujno, da bomo posegali le po naprednih pripomočkih. To pa pomeni, da bodo škarje tudi cenovno dostopne in enostavne za uporabo, čeprav se uvrščajo v višji kakovostni razred. Idealna kombinacija lastnosti za praktično vsakega uporabnika, ki želi obrezovanje sadnega drevja opraviti z zanesljivo in kvalitetno opremo. Tako bomo tudi z enostavnim orodjem prišli do izvrstne izkušnje.

Tako škarje Lowe kot tudi oprema drugih znamk nam ponuja še veliko več izbire na tem področju. Na voljo imamo tudi bolj napredne škarje prav za sadjarstvo.

Posebni pripomočki za obrezovanje sadnega drevja

Zelo priporočljivo je izbrati teleskopske škarje, s katerimi bomo enostavno dosegli vsak kotiček drevesa. Običajne ročne škarje so cenejše, zelo kompaktne in enostavne za uporabo, a povzročajo preglavice pri delu z drevjem. Če imamo škarje za veje nameščene na praktično teleskopsko držalo, pa bomo lahko vedno dosegli veje brez pretiranega naprezanja. Na takšno opremo se zelo hitro navadimo in težko si predstavljamo, da bi šli nazaj na običajne ročne škarje, saj bo obrezovanje sadnega drevja veliko lažje in hitrejše.

Obrezovanje sadnega drevja je le ena izmed nalog pri sadjarstvu

Druga zanimiva opcija je izbira akumulatorskih škarij, ki same prevzamejo večino zahtevnega dela. To so škarje z vgrajenim električnim motorjem, tako da se sami pri obrezovanju drevja ne bomo naprezali. Morda se zdi to precej nepotrebna funkcija za tiste, ki se ukvarjajo le s posameznimi drevesi, a v večjem sadovnjaku je obrezovanje sadnega drevja velika obremenitev, pri kateri smo veseli pomoči napredne opreme. Čeprav so takšne škarje precej drage, upravičujejo investicijo na dolgi rok, saj močno olajšajo delo in zagotovijo boljše rezultate.

Share