Rjuhe in posteljnina v pravih dimenzijah

Rjuhe in posteljnina v pravih dimenzijah

Dimenzije so pogosta težava pri izbiri rjuhe, saj imamo opravka z različnimi merami. Nekaj so dimenzije postelje, nekaj drugega dimenzije ležišča, nekaj tretjega pa dimenzije posteljnine oziroma rjuhe. Ker se mora vsa oprema domače spalnice kar najbolje ujemati, si pri izbiri ne moremo privoščiti kompromisov. Skrbno se moramo odločiti za tiste kose, ki se med seboj lepo ujemajo, v prvi vrsti pa smo pozorni prav na dimenzije.

posteljnina 200x200

Posteljnina 200×200

Med zelo uporabne opcije se uvršča posteljnina 200×200, ki odgovarja različnim dimenzijam ležišč. Namenjena je predvsem uporabi na francoskih posteljah z dimenzijami 140×200 ali 160×200, dobro pa se obnese tudi v nekaterih drugih okoliščinah. Že takoj pa opazimo, da posteljnina 200×200 ni namenjena ležiščem 200×200, saj morajo biti rjuhe in odeje večje kot samo ležišče. Tako tudi posteljnina 140×200 ni ustrezna za postelje takšnih dimenzij, temveč za enojne postelje, ki po širini merijo 90 cm. 

Kakorkoli, zelo verjetno je, da bo prav posteljnina 200×200 ponudila pravo rešitev za mnoge kupce. Odgovarja namreč francoskim posteljam različnih dimenzij, torej je kot nalašč za tiste, ki spijo v paru. Ker pa so francoske postelje precej priljubljene tudi pri tistih, ki spijo sami, je posteljnina 200×200 seveda ustrezna tudi za tiste, ki nimajo para, a na večji postelji uživajo v dodatnem udobju. Navsezadnje pa se lahko večja posteljnina kombinira tudi z manjšimi ležišči, tako da posteljnina 200×200 včasih odgovarja tudi enojnim posteljam, če le rjuhe in odeje niso v napoto pri takšni kombinaciji.

V vsakem primeru je najbolje izbrati popolno opremo glede na dimenzije ležišča. Posteljnina 200×200 je prava izbira za ležišča dimenzij 140×200 in 160×200, to so francoske postelje v standardnih velikostih. Poleg dimenzij pa moramo poskrbeti še za to, da komplet posteljnine vključuje vse potrebne kose. 

 

rjuhe

Kaj vključuje posteljnina 200×200?

Posteljnina 200×200 v kompletu vključuje vse tiste kose, ki jih potrebujemo za opremljanje francoske postelje oziroma ležišča v dimenzijah 140×200 ali 160×200. Običajno gre za komplet prevlek za vzglavnik in prevlek za odejo, priložena je lahko tudi napenjalna rjuha za ležišče. Seveda rjuhe in prevleke dopuščajo nekaj prilagoditev, zato niso vsi kompleti enaki. V nekaterih primerih najdemo v kompletu dve prevleki za vzglavnik, kar je pogosta praksa, saj se takšne posteljnine običajno uporabljajo na francoskih posteljah z dvema vzglavnikoma. Pri izbiri rjuhe pa moramo biti pozorni na to, da dimenzije ustrezajo ležišču – napenjalne rjuhe ne dopuščajo toliko svobode, čeprav so praviloma dovolj prilagodljive, da se skladajo tako z ležišči 140×200 kot 160×200.

Posteljnina 140×200

Za enojne postelje je prava izbira posteljnina v dimenziji 140×200. Ležišča enojnih postelj merijo 90×200 cm, dokaj pogosta so tudi ležišča 100×200 cm, ki nudijo nekaj dodatne širine za več udobja. V vsakem primeru morajo rjuhe in odeje pokrivati večjo površino, zato je 140 cm širine idealna izbira. 

Včasih se tudi za enojne postelje uporablja posteljnina 200×200, predvsem pri večjih ležiščih. Seveda včasih tudi tisti, ki spijo sami, uporabljajo večjo posteljo za dodatno udobje, torej pride spet v poštev posteljnina 200×200. Rjuhe in odeje so običajno precej večje od površine samega ležišča, zato moramo izbiro posteljnine prilagoditi njim, ne samemu ležišču. Izjema so napenjalne rjuhe

Otroška posteljnina

Še nekaj več dela utegnemo imeti pri opremljanju otroške sobe. Tam postelja zahteva uporabo prilagojene opreme, sploh pri mlajših otrocih, ki spijo na manjšem ležišču. V poštev pride otroška posteljnina, ki mora biti s svojimi dimenzijami prilagojena manjšemu ležišču. Običajno je to otroška posteljnina 60×120 ali 80×120. Seveda pa tudi otroci že kmalu spijo na standardni enojni postelji, saj dodaten prostor ponuja dodatno udobje. V tem primeru otroška posteljnina meri 140×200 cm, kot to velja tudi za običajno enojno posteljo. 

Za otroške postelje so značilni živahni kompleti posteljnine in okrasne blazine s priljubljenimi motivi risanih junakov. Ponudba je zelo pestra, zato je možno najti izdelke, ki bodo malčkom še posebej všeč. Najbolje je, da izberemo nekoliko bolj umirjeno in nevtralno posteljnino, ki bo nudila miren spanec, za dekoracijo pa poskrbijo okrasne blazine. Takšnemu namenu prilagodimo tudi rjuhe in odeje, da bo otrok spal kar se da mirno in udobno, brez motečih dejavnikov. 

Rjuhe in odeje

S posteljnino in ležiščem se morajo seveda skladati tudi napenjalne rjuhe in odeje. Na srečo pa imamo pri tem nekaj več svobode in lahko izberemo tudi nekoliko večje dimenzije za dodatno udobje. Pomembno je seveda, da se rjuhe in odeje skladajo z opremo, ki jo bomo uporabljali v neposredni kombinaciji, predvsem s prevleko za odejo, medtem ko morajo napenjalne rjuhe ustrezati dimenzijam ležišča. Vedno pa imamo v mislih predvsem udobje uporabnika, saj nanj v največji meri vplivamo prav s to opremo.

Na voljo imamo pestro ponudbo raznovrstnih izdelkov, ki jih lahko uporabimo pri opremljanju postelje za zdrav, udoben in kakovosten spanec. Izbira morda ne bo enostavna, vsekakor pa je vredno vanjo vložiti dovolj časa in premisleka, po potrebi pa tudi denarja. Kakovostne in usklajene rjuhe in odeje bodo v kombinaciji z dobrim ležiščem in ustrezno posteljnino najboljši temelj za kakovosten spanec.

 

Share