To Pomlad Brez Robotske Kosilnice Ne Bo Šlo

To Pomlad Brez Robotske Kosilnice Ne Bo Šlo

Ali spadate med tistih nekaj odstotkov ljudi, ki ne marajo košenja trave? Nič hudega, zato obstajajo robotske kosilnice, ki poskrbijo, da bo vaša zelenica urejena, vi pa spočiti.

Vrtne robotske kosilnice so idealne, če ste bolj »leni«.

Robotske kosilnice so bile izdelane zato, da delajo same. To pomeni, da kosijo travo, vi pa med tem uživate, pijete kavo, pečete na žaru ali pa plešete. 

Košnja trave je lahko zelo prijetno opravilo, če ga rad opravljaš. Nekateri celo zelo uživajo med košenjem, med tem, ko drugi res ne marajo tega opravila.

Dejstvo je, da trava mora biti pokošena, če želite, da bo okolica urejena. Na srečo se vam ni treba ukvarjati s tem, saj so zato tukaj robotske kosilnice. 

Robotska kosilnica je kosilnica, ki gre na roko vsem, ki bi namesto košenja raje počeli kaj drugega.

Enostavno jo vklopite in pustite, da opravi svoje delo, vi pa se med tem lahko zabavate.

Če pa spadate med tiste ljudi, ki se med košenjem trave radi razgibavate in se celo zabavate, pa obstaja veliko vrst kosilnic, med katerimi lahko izbirate.

Robotske kosilnice za košnjo trave

Katero kosilnico izbrati?

Poznamo več vrst kosilnic, vsaka pa je primerna za drugačno vrsto terena. Najbolj pogoste so kosilnice:

  • Vrtna kosilnica z akumulatorjem – je zelo zmogljiva, njen minus je edino v tem, da je treba akumulator večkrat napolniti. Primerna je tudi za bolj razgibane terene. Njen plus pa je v tem, da je prijazna do okolja, saj ni izpušnih plinov.
  • Vrtna kosilnica na bencin – je enako kot akumulatorska zelo zmogljiva in primerna za različne terene. Z enim rezervoarjem bencina lahko pokosite do 2.000 kvadratov površine.
  • Kosilnica na nitko – je zelo priročna predvsem tam, kjer druge kosilnice ne morejo kositi. Razgibana, ozka in strma pobočja, vse lahko uredite s to kosilnico. Uporablja se povsod, kjer je trava visokorasla in je bolj gosta.
  • Robotske kosilnice – so zadnje čase postale zelo moderne, predvsem zato, ker opravijo delo namesto vas. Med tem, ko vi počivate, vam robotska kosilnica pokosi travo in uredi okolico. Ker je uporabna tudi na strmih pobočjih, je res idealna za vse, ki ne marate košnje. Še en plus luksuzne kosilnice je to, da je trava po košnji lepšega videza, kot po košnji z drugo kosilnico.
  • Vrtni traktor – je za razliko od ostalih kosilnic bolj primeren za urejanje večjih površin. Uporabljajo se za košenje večjih parkov, nogometnih igrišč in podobno.

Katera kosilnica je prava za vas, je odvisno od tega, kakšen je teren, ki ga morate kositi. Če je to večja in ravna površina, potem vam prav pride sedeča kosilnica ali pa vrtni traktor. 

Za manjše površine (do 2.000 kvadratov) pa pridejo bolj v poštev vrtne kosilnice. Izbirate lahko med tako na bencin ali pa akumulator. 

Kjer je visoka in gosta trava, ozek in strm teren, pa uporabite kosilnico na nitko. 

Z nitkarico lahko tudi lepo zaključite košnjo ravnih večjih terenov, predvsem tam, kjer ostale kosilnice ne dosežejo.

Vse površine, ne glede na to, ali je pobočje ravno ali strmo, pa lepo pokosijo robotske kosilnice. 

Kakšne so prednosti robotske kosilnice?

Vrtne kosilnice se delijo na več vrst. Lahko jih delimo glede na pogon (akumulator, elektrika, bencin), glede na zmogljivost (navadna vrtna kosilnica, vrtni traktor) in glede na način upravljanja (laksarca, sedežna kosilnica, robotska kosilnica).

Laksarca je narejena tako, da si jo lahko oprtate na rame. Dolg ročaj pripomore k temu, da je upravljanje čim bolj enostavno, oziroma lahko kosite vzravnani.

Če je treba vrtno kosilnico potiskati, pa je veliko bolj udobna sedežna kosilnica. Celotno površino lahko pokosite sede, pri tem, pa se nič ne utrudite.

Še največji luksuz pa prinašajo robotske kosilnice, ki so narejene zato, da uživate.

Poleg tega, da po košenju trave ne boste prav nič utrujeni, pa ima robotska kosilnica še številne druge prednosti:

  • Trava po košnji je bolj lepa, kot če kosite z drugo kosilnico
  • Pokosi lahko še tako zahtevne terene
  • Strmi tereni so lahek plen
  • Trava bo pokošena hitro
  • Po košenju trave ne pušča koščkov, tako da »čiščenje« za njo ni potrebno
  • Na trati ne pušča sledi koles
  • Nekateri modeli dopuščajo nastavitev višine košnje
  • Deluje s pritiskom na gumb
  • Enostavno polnjenje na polnilni postaji
  • Enostavno zaobide ovire
  • Omogoča tiho delovanje
  • Vrtne robotske kosilnice delujejo brez nadzora
  • Nastavljiv čas delovanja
  • Odporna proti dežju

 

Kako delujejo robotske kosilnice?

Glavni razlog, da so robotske kosilnice tako popularne, je ta, da kosilnica dela sama in brez nadzora. 

Kosilnica pride v paketu s polnilno postajo, ki bo poskrbela, da bo kosilnica vedno napolnjena in pripravljena za košnjo.

Pred prvo uporabo je treba robotsko kosilnico inštalirati.

Vrtne robotske kosilnice so zelo zmogljive. Vseeno pa se pred košenjem priporoča ogled terena.

Umaknite vse ovire, kot so veje, kamenje, orodje in ostale moteče stvari.

Robotska kosilnica kosi travo, ki je velika do 10 cm. Če je vaša trava višja, svetujemo, da prej pokosite z navadno kosilnico.

Najprej izberite prostor, kjer bo postavljena polnilna postaja. Okrog nje naj bo dovolj prostora, hkrati pa mora biti čim bližje električni vtičnici.

Pazite, da polnilna postaja ne bo izpostavljena soncu ali pa vodi. Pred slabimi vremenskimi razmerami jo morate primerno zaščititi.

Ko je postaja postavljena, lahko postavite kosilnico na prvo polnjenje. Polnjenje bo prvič trajalo od 1,5 do 2 uri.

Nekatere kosilnice, kot so na primer Husquarna kosilnice, pa imajo čas prvega polnjenja krajši.

Sledi polaganje mejne žice. Postavimo jo ob robovih, s tem pa označimo, do kje lahko kosilnica kosi.

Žice enostavno položite v zemljo in jih pritrdite s klini. Kmalu klini ne bodo vidni, saj bo čeznje zrasla trava.

Na enak način lahko naredite mejo tudi okrog gredic, grmovja in drugih površin, za katere ne želite, da jih kosilnica poškoduje.

Na koncu je treba položiti še vodilno žico. Ta ima nalogo, da zapelje robotsko kosilnico nazaj na polnilno postajo.

En konec se priključi na najbolj oddaljen konec mejne žice, drug konec pa na polnilno postajo.

Ko je inštalacija končana, lahko zaženete kosilnico. Nekatere robotske kosilnice, kot na primer Husquarna kosilnice, imajo na voljo različne funkcije. 

Tako lahko pred košenjem nastavite višino in čas košnje.

Ko kosilnica kosi, pa lahko vi v miru počivate, se zabavate, ali pa počnete karkoli drugega vam je ljubše. V tem je čar te kosilnice.

robotske kosilice - postaja

Ali je treba robotsko kosilnico vzdrževati?

Tako kot vsako vrtno orodje je treba tudi kosilnice vzdrževati. Vrtne robotske kosilnice imajo to prednost, da zahtevajo minimalno vzdrževanja.

Po košenju na vsake toliko časa obrišite rezila in celotno kosilnico. Odstranite nečistočo in ostanke trave. 

Za čiščenje ne uporabljajte visokotlačnih čistilcev.

Rezila morate redno menjavati, če želite, da bo trava lepo pokošena, kosilnica pa dolgo vzdržljiva.

Življenjska doba rezil je odvisna od tega, kako veliko travo kosi kosilnica in kako pogosto. Načeloma jih je treba menjati na vsake 2 meseca.

Kosilnico morate po končani sezoni pospraviti v suh in pokrit prostor. Tudi polnilno postajo morate pospraviti, med tem, ko kable lahko pustite.

Preden kosilnico shranite, jo morate očistiti. Tako bo najhitreje pripravljena na novo sezono.

Ali so robotske kosilnice zelo drage?

Cena robotskih kosilnic je odvisna od predvsem od dodatnih funkcij, ki jih ima, in od njene zmogljivosti.

Husquarna kosilnice so znane po tem, da so zelo kvalitetne, hkrati pa zelo poceni.

Je pa kot že rečeno cena odvisna tudi od zmogljivosti robotske kosilnice. Za manjše površine so dražje kosilnice ne potreben nakup.

Če pa imate večjo površino, pa je boljše, da ne varčujete in kupite dražjo in bolj kvalitetno kosilnico. 

Najcenejše vrtne robotske kosilnice stanejo okrog 700 evrov. Pokosijo lahko do 600 kvadratnih metrov, imajo pa samo osnovne funkcije.

Dražje pa so tudi bolj zmogljive, pokosijo lahko do 6000 kvadratnih metrov, imajo tudi veliko dodatnih funkcij, ki bodo košenje še olajšale.

Za tako robotsko kosilnico boste odšteli 4.000 evrov.

robotske kosilnice za zahteven teren

 

Pogosta vprašanja

Za kakšne terene je primerna robotska kosilnica?

Robotska kosilnica je primerna za vse terene. Lepo obvladuje tudi strma pobočja. Kako veliko površino bo pokosila, pa je odvisno od tega, kako je zmogljiva. Lahko izberete tako, ki bo pokosila 600 kvadratov ali pa tako, ki bo z lahkoto uredila 6.000 kvadratov površine.

Kakšne so prednosti robotske kosilnice?

Robotska kosilnica ima številne prednosti. Ker lepo obvladuje vse terene, je primerna za vsakogar. Deluje tiho in varčno. Ker deluje brez nadzora, boste med košenjem lahko počivali. Trava po košnji pa je lepša kot pri drugih kosilnicah.

Kako uporabljati robotske kosilnice?

Vrtne robotske kosilnice so enostavne za uporabo. Delujejo tako, da pritisnemo na gumb in že lahko kosi. Pred prvim košenjem pa je treba inštalirati polnilno postajo in mejne žice. Nekatere kosilnice, kot na primer Husquarna kosilnice, imajo funkcijo nastavitev časa košenja. Tako lahko sami nastavite dan in uro košenja.

Kako se robotske kosilnice vzdržujejo?

Robotske kosilnice ne potrebujejo posebnega vzdrževanja. Za čim daljšo življenjsko dobo poskrbimo z rednim čiščenjem rezil in menjavo le teh po potrebi. Po vsakem košenju odstranite odvečne koščke trave in zemljo. Uporaba visokotlačnih čistilcev se odsvetuje. Po končani sezoni se kosilnica pospravi v pokrit in suh prostor.

Koliko stanejo robotske kosilnice?

Cena robotskih kosilnic je zelo različna. Odvisna pa je od zmogljivosti in dodatnih funkcij. Za najosnovnejši model boste odšteli 700 evrov, najdražje pa stanejo tudi do 4.000 evrov.

Kakšno robotsko kosilnico izbrati?

Izbira robotske kosilnice je odvisna od tega, kakšen teren imate. Na trgu je veliko različnih modelov, z različnimi funkcijami. Če morate kositi večjo in strmo površino, izberite kosilnico, ki je zmogljivejša. Za manjšo površino pa je dovolj že najosnovnejši model, brez dodatnih funkcij.

Share