Toplotne črpalke za sanitarno vodo 2

Cena toplotne črpalke

22/01/2020Splošno Standard

Toplotne črpalke so zelo priljubljene, saj na dolgi rok ponujajo znatne prihranke. Problem pa je v tem, da so v izhodišču praviloma nekoliko dražje od drugih možnosti. Predvsem nekateri električni sistemi za ogrevanje so zelo ugodni pri nakupu, zahtevajo le delček investicije, ki jo je treba nameniti za toplotno črpalko, na dolgi rok pa nimajo bistveno slabšega izkoristka. A tisti, ki gledajo dolgoročno, bodo še vedno upoštevali prednosti, ki jih ima toplotna črpalka, cena namreč ni edini dejavnik, ki odloča o dolgoročnem zadovoljstvu.

V vsakem primeru se pri izbiri novega ogrevalnega sistema posvetimo tistim dejavnikom, ki imajo dejanski vpliv na izkušnjo pri uporabi. Seveda se osredotočimo na tiste sisteme, ki odgovarjajo našim potrebam. Uporaba toplotne črpalke za sanitarno vodo je seveda smiselna le tam, kjer imamo opravka s sanitarno vodo in morda nimamo potreb po ogrevanju stanovanjskih prostorov. Če bi radi uporabljali toplotno črpalko za poganjanje toplovodnega ogrevalnega sistema, moramo izbrati drugo črpalko, prav tako smo pozorni na črpalke, ki odgovarjajo različnim ogrevalnim sistemom oziroma grelnim telesom. Toplotne črpalke za sanitarno vodo ne bodo mogle pomagati v sistemih, za katere niso namenjene. Poznati moramo torej svoje potrebe in pričakovanja, na podlagi teh pa se lahko izbere najboljša toplotna črpalka. Cena je v veliki meri odvisna prav od teh premislekov, v končni fazi pa se izkaže, da je običajno povsem upravičena.

Toplotne črpalke za sanitarno vodo so praviloma dokaj ugodne, nekaj več denarja pa bo treba odšteti za črpalke, ki so namenjene ogrevanju večjih stanovanj. Seveda stroški niso le tisti, ki jih zahteva sama toplotna črpalka, cena mora vključevati tudi vgradnjo, ki je lahko precej draga, na dolgi rok pa ne pozabimo še na vzdrževanje opreme. Nekaj stroškov bo tudi s porabo električne energije, ki skrbi za delovanje naprave, čeprav je ta znesek v primerjavi z alternativnimi ogrevalnimi sistemi zanemarljiv.