Vrtne kosilnice, motorne kose in škarje za živo mejo

Vrtne kosilnice, motorne kose in škarje za živo mejo

Z dobro opremo ne bo težko vzdrževati čudovite in zdrave zelenice, bomo pa za to potrebovali kar nekaj pripomočkov. Na srečo imamo na voljo vse potrebno, predvsem kosilnice, kose in škarje za živo mejo. Izbrati moramo tisto orodje, ki nam bo najbolj pomagalo. V nekaterih primerih potrebujemo celo zbirko opreme, lahko pa se izkaže, da bo že vsestranska vrtna kosilnica dovolj za popolno zadovoljstvo. Škarje za živo mejo recimo potrebujemo le, če imamo na posestvu zasajeno živo mejo oziroma drugo okrasno rastlinstvo. 

Pri kosilnicah imamo zelo veliko izbire, odločiti se moramo za model, ki kar najbolje odgovarja našim potrebam. Mnogi domači uporabniki se odločajo za enostavne nahrbtne kosilnice in motorne kose, ki se v takšnem okolju odlično obnesejo. Seveda pa včasih posegamo tudi po zmogljivejši opremi – priljubljene so samohodne kosilnice, na voljo pa imamo še sedežne kosilnice ali pa kar vrtni traktor. Vsekakor bo lahko v pestri ponudbi prav vsak uporabnik našel kosilnico, ki odgovarja njegovim potrebam.

Motorna kosa ali samohodna kosilnica?

Mnogi domači uporabniki se sprašujejo, katera kosilnica bo najboljša za njihove potrebe. Dilema je predvsem med motornimi kosami in samohodnimi kosilnicami.

Včasih lahko dobimo pravi odgovor že takoj ob pogledu na zelenico. Na manjših površinah je motorna kosa vsekakor prava izbira, saj gre za elegantno in ugodno opremo, ki jo brez težav uporabimo za košnjo takšnih zelenic. Na voljo imamo različne modele, posebej priljubljene so kosilnice na nitko, ki jih uporabljamo za vsestransko košnjo urejenih zelenic. Morda se bo za boljšo izbiro izkazala motorna kosa z rezili, to je dobra oprema za košnjo v nekoliko bolj zahtevnih razmerah, recimo če imamo veliko opravka s podrastjo in grmičevjem. So pa tudi običajne kosilnice na nitko že zelo zmogljive in zanesljive, tako da jih lahko brez skrbi izberejo tudi nekoliko zahtevnejši uporabniki.

Veliko dela lahko postorimo tudi z ročnim orodjem, kot sta motorna kosa in škarje za živo mejo.

Motorna kosa se odlično znajde na manjših domačih zelenicah, še posebej če imamo opravka tudi z raznimi ovirami, kot so ograje, poti, stebri in podobno. A če želimo uspešno pokositi večjo zelenico, bo motorna kosa precej nerodna, delo pa zamudno in naporno. V takšnem primeru se domači uporabniki običajno odločajo za samohodne kosilnice, ki se zelo dobro obnesejo. Sploh sodobni električni modeli so zelo prepričljivi, zagotavljajo odlično izkušnjo ob uporabi, na koncu pa seveda tudi odličen rezultat pri košnji. Če travo redno kosimo in imamo morda opravka tudi z nekoliko večjo površino, je samohodna kosilnica vsekakor boljša izbira od motorne kose. 

Motorna kosa in samohodna kosilnica nista edini opciji

Izbiramo seveda lahko tudi med drugimi kosilnicami, sploh če imamo opravka z večjimi površinami ali pa zahtevnim, razgibanim terenom. Kar nekaj izvedb kosilnic pomaga pri posebnih izzivih, zato po njih posegajo tudi zahtevnejši domači uporabniki.

Domačim uporabnikom recimo lahko koristi robotska kosilnica. Robotski modeli postajajo vedno bolj priljubljeni, so pa relativno dragi. Njihova glavna prednost je v tem, da kosijo kar sami in ne zahtevajo kakšnega posebnega truda. Robotska kosilnica ima lasten pogon in pameten navigacijski sistem, tako da kar sama poskrbi za redno košnjo na urejeni površini. Napredni modeli so zelo zmogljivi in brez težav kosijo tudi večje vrtove z nakloni, ozkimi prehodi in drugimi ovirami, a že osnovna robotska kosilnica navduši z avtonomnim delovanjem, ki uporabnika povsem razbremeni.

Zahtevnejši uporabniki bodo pri delu na večjih zelenicah posegli po zmogljivi opremi, ki omogoča zelo udobno in učinkovito košnjo. To je lahko vrtni traktor, če imamo v mislih še kakšno dodatno delo, zgolj za košnjo zelenice pa lahko izberemo različne sedežne kosilnice. Ta oprema je zelo dobro pripravljena na večje izzive, predvsem na večje površine.

Na sedežno kosilnico ali vrtni traktor se udobno usedemo in se preprosto zapeljemo po površini, ki jo sproti kosimo. Napredni modeli omogočajo zelo natančno košnjo in sprotno zbiranje ali mulčenje pokošene trave, zahtevnejši uporabniki pa bodo hitro spoznali tudi druge uporabne funkcije. Ta oprema je razumljivo nekoliko dražja, a se bistveno bolj izkaže, če smo pri košnji zelo zahtevni.

Vrtni Traktorji

Škarje za živo mejo in druga dodatna oprema

Škarje za živo mejo so vsekakor nepogrešljive, če se ukvarjamo z okrasnim rastlinjem. Najbolj uporabne so pri oblikovanju žive meje, o čemer priča že naziv, a škarje za živo mejo se lahko prav tako dobro izkažejo tudi pri obdelavi drugih okrasnih rastlin. V vsakem primeru je namreč pomembno, da imamo pri roki opremo, ki omogoča natančno prirezovanje vej in listov, tako da lahko ohranimo ličen izgled in zdravo rast rastlin. Splača se torej izbrati kakovostne škarje za živo mejo, ki nam delo močno olajšajo in zagotovijo dobre rezultate.

Škarje za živo mejo so na voljo v različnih izvedbah, tudi v obliki motornega orodja. Poleg tega imamo na izbiro tudi razno drugo dodatno opremo, ki jo lahko s pridom izkoristimo pri delu na domačem vrtu. Škarje za živo mejo odgovarjajo na specifične potrebe tistih, ki se ukvarjajo z okrasnimi rastlinami, za razna druga opravila pa najdemo tudi drugo uporabno opremo.

Share