Hlajenje in ogrevanje v eni napravi

Hlajenje in ogrevanje v eni napravi

Če želimo kar se da udobno in prijetno živeti v svojem domu, moramo veliko pozornosti posvetiti vzdrževanju ustrezne temperature. To ni enostavna naloga, saj imamo le redko takšne razmere, da jih ni treba posebej prilagajati – že dnevne temperature močno nihajo, kaj šele temperature v različnih letnih časih. Potrebujemo torej sistem, ki lahko zagotovi vzdrževanje željene notranje temperature, torej ogrevanje v hladnem delu leta in hlajenje preko poletja. Morda lahko za vse to poskrbi kar ena naprava!

Na voljo imamo različne opcije, tako ločene naprave kot celovite sisteme. Za hlajenje običajno skrbijo klimatske naprave, ki se pri svojem delu zelo dobro izkažejo. Podobno vlogo ima toplotna črpalka za ogrevanje, ki pride na vrsto v hladnejšem delu leta. Obe napravi pa delujeta po istem načelu, gre namreč za izmenjavo energije z okoljem. To lahko izkoristimo in izberemo napravo, ki s tem delovanjem ponuja tako hlajenje kot ogrevanje. Mnoge klimatske naprave imajo funkcijo ogrevanja, ki deluje zelo dobro predvsem za ogrevanje manjših prostorov, še bolje pa se bo obnesla toplotna črpalka za ogrevanje in hlajenje prostorov, če je temu prilagojen tudi celoten toplovodni sistem vključno z grelnimi telesi. Seveda ne gre za univerzalno rešitev, ki bi prišla v poštev v prav vsakem primeru, lahko pa pričakujemo, da bomo deležni zelo dobre izkušnje, če se lotimo oblikovanja učinkovitega sistema te vrste.

Treba se je orientirati po tem, kaj pravzaprav potrebujemo in s kakšnimi razmerami se bomo soočali. Klimatske naprave so lahko povsem zadostna rešitev, če imamo manjše prostore in ne pričakujemo zelo mrzlih zim. Toplotna črpalka za ogrevanje poskrbi brez kompromisov, za hlajenje pa moramo izbrati pravo napravo in temu namenu morda prilagoditi tudi sistem. V nekaterih primerih je bolje izbrati ločene naprave, v nekaterih primerih pa lahko ogrevanje in hlajenje zagotovi kar ista naprava.

Share