Kako urediti okolico hiše?

Kako urediti okolico hiše?

Urejanje okolice hiše je zahtevno opravilo. Svetujemo na kaj morate biti pozorni ob zasaditvi vaše trate in drugih rastlin ter vzdrževanju.

Izdelajte načrt

Koncept ureditve in groba skica zasnove vrta lahko sledita dvema pristopoma. Morda je najlažje opredeliti aktivnosti, ki bi jih radi vpeljali v vrtni prostor. Izhajamo iz želja in zanimanj vseh družinskih članov, nemalokrat imamo različne navade in vse dejavnosti niso združljive. Gojenja enoletnic ter sezonske zelenjave običajno ne moremo uskladiti z dolgim poletnim oddihom na morju, ker potrebujejo te rastline veliko nege.

Otroško igro naj spremlja zasaditev manj občutljivih rastlin. 

Prav tako postavitev igral ob skrbno urejenih gredicah nežnejših rastlin ni najboljša, saj otroške nogice pogosto uidejo tudi mednje. Zato najprej določimo prioritete in izbrane dejavnosti smiselno umestimo v prostor.

Druga možnost je konceptna opredelitev členov oziroma enot, ki jih želimo na svojem vrtu. Potrebujemo pokrit prostor in teraso za preživljanje prostega časa na vrtu tudi v deževnih dneh, želimo si nekaj dvignjenih gred, morda ne moremo brez majhnega vodnega motiva ali skalnjaka. Med posameznimi elementi uredimo smiselne komunikacije in upoštevamo bližino servisnih prostorov in dostopov iz hiše. Povezave, ki jim pogosto sledimo, opremimo bodisi s stopalnimi kamni, lahko se odločimo za liti tlak ali utrjene peščene poti. Slednje so pogostejše v vrtovih večjih razsežnosti ali parkih, na enodružinskih vrtovih pa smo lahko nekoliko bolj kreativni.

Pogoste napake

Najpogostejša napaka je zagotovo nakup všečnih rastlin brez razmisleka o njihovi končni velikosti, zahtevah rastišča in navsezadnje tudi kombinaciji z drugimi rastlinami na vrtu. Obisk vrtnarije ali drevesnice brez skrbno izdelanega idejnega načrta je nespameten, saj je izbira rastlin ogromna in nas mnogokrat premami. Postavimo najprej jasno ogrodje zasaditve, morda le eno drevo in nekaj manjših grmovnic, tratno ploskev in teraso, šele nato definirajmo, koliko trajnic in prekrovnih rastlin sploh lahko umestimo na vrt.

Na sodobnih vrtovih je torej ključno upoštevati pravilo “manj je več”. Bodimo previdni z vnosom barv, poigrajmo se raje s teksturno razgibanostjo zasaditve ali obliko listne površine.

Robate teksture pomaknemo bliže opazovalcu, tem naj sledijo srednje grobe in v ozadju zasaditve rastline fine, skoraj filigranske teksture. Na ta način prostor navidezno podaljšamo, dodatno ga razčlenimo s skulpturami ali vrtnim pohištvom. Ne nazadnje naj bo vrt sezonsko pester.

Takrat so temperature v našem podnebju podnevi že prijetno visoke, ponoči pa ohladijo in orosijo tla. Brez težav lahko zasadimo tudi vertikale; na pergolo ali ob leseno ograjo umestimo okrasne ali sadne vzpenjavke. Dodatno razgibanost majhnega vrta dosežemo z zasaditvami v več nivojih, nad senčnimi prekrovnicami zasadimo večdebelna drevesca ali grmovnice.

Ne pozabimo tudi na druge okrasne lastnosti rastlin: na privabljanje metuljev, zanimive plodove, v slano odete semenske glavice in socvetja ali opojen vonj. Čeprav je vrtna površina skopo odmerjena, lahko na njej v vseh letnih časih občudujemo moč narave, le premišljeno jo moramo zasnovati.

kako-urediti-okolice-hiše

Kako urediti okolico hiše – top nasveti

1. Redno odstranjujte smeti

“Ne želite, da vaše dvorišče izgleda kot veliko dela za nadaljevanje nekoga drugega,” pravi Annette Weese, direktorica Cold Creek Nursery v Aikenu, SC. ​​Annette svetuje lastnikom stanovanj, da se zavedajo, da travo lahko prikažemo že čudovito brez borovih igel, borovnic in listov. Dvorišče, polno listov, prikazuje samo delo, ki čaka nove lastnike stanovanj. In za nekatere, je slednje celo posel.

2. Redno obrezujte grmičke in drugo rastlinje

Poleg obogatenega videza, obrezano grmičevje izgleda enostavno zato moramo skrbeti za grmičevje in njegovo počasno rast – kar je še en pomemben element v pogledu hitrega in enostavnega vzdrževanja okolice naše hiše.

Prav tako so velika okna in naravna svetloba, bolj privlačna, tako, da pustimo, da grmi rastejo, prej vpliva na to, da slednje moti našo naravno okolico hiše.

3. Odstranjujte plevel in druge plezalke – kot so bršljan ipd.

Redno odstranjevanje plevela med zasajenim rastlinjem in na vaši trati, je obvezno opravilo.

4. Izberite primerno rastlinje

Pri zasaditvi rastlinja moramo upoštevati več dejavnikov. Med prvimi je namen – ali želimo da rastlinje hitro raste ali počasi, ali želimo da raste visoko ali nizko, ali želimo da cveti ali ne, kako je s prezimivitvijo ipd. V skladu z našimi možnostmi vzdrževanja

Primerno rastlinje vam naj pomagajo izbrati strokovnjaki, predvsem pa vam svetujemo, da obiščete drevesnico, ki ponuja različno rastlinje. Drevesnica omogoča širok izbor raznega rastlinja, kjer vam bodo zaposleni zagotovo svetovali, kaj je primerno za vaše površine.

Kako do okolice, ki vam bo služila vse leto?

Načrt vrta najbolj kakovostno izdela krajinski arhitekt, ki pogosto sodeluje tudi s strokovnjakom s področja hortikulture. Prek pogovora z naročnikom, preveritvijo prostorskih možnosti in s pomočjo obsežnega poznavanja materialov, tehničnih smernic in izvedbe lahko zasnovo majhnega vrta odlično prilagodi dani lokaciji.

Naložba v ureditev vrta je smiselna, saj se s posvetom s strokovnjaki dogovorimo tudi o zahtevnostni stopnji vzdrževanja vrta. Nemalokrat se namreč izkaže, da stihijski ureditvi vrtov kasneje nismo kos.

Share