Marsikoga za Bitcoin cena premami v nakup

Marsikoga za Bitcoin cena premami v nakup

Ponudba na trgu kriptovalut je zelo atraktivna in marsikdo se za investicijo odloči prav zato, ker ga prepričajo visoke vrednosti nekaterih priljubljenih kriptokovancev. Tu izstopa predvsem Bitcoin, ki dosega rekordne vrednosti, s katerimi hitro prodre tudi na prve strani časopisov. Ravno zato postane atraktiven za različne vrste investitorjev in privablja novince, ki se na to početje morda ne spoznajo. Kaj kmalu bomo ugotovili, da za Bitcoin cena ni tisto, kar moramo upoštevati, če želimo opraviti pametno investicijo in skozi čas vrednost pridobivati.

Je pa cena gotovo tisti podatek, ki nam najprej pade v oči in nam omogoča najlažjo orientacijo v neznanem svetu. Tisti, ki se prvič lotevajo nakupa kriptovalut, bodo gotovo z zanimanjem preleteli ponudbo kovancev, ki imajo najvišjo vrednost. Zanimivo pa tisti, ki so v tem svetu že domači, pogosto gledajo prav tiste valute, ki imajo najnižjo vrednost in največji potencial za rast. Tu imamo kar nekaj ključnih znanj in informacij, ki odločajo o našem ravnanju na trgu. Splača se dobro premisliti, preden sklenemo kakšno pomembno odločitev.

Predvsem začetniki se bodo želeli nekoliko bolje poučiti o tem, kaj nam za Bitcoin cena sploh pove in kaj vse je treba upoštevati, če želimo opraviti dober nakup. Najbolj pomembno pa je to, da se z nakupom ne prenaglijo samo zaradi visoke cene.

Kaj nam pove za Bitcoin cena?

Pri vseh kriptovalutah bomo med osnovnimi podatki gotovo dobili tudi podatek o ceni, natančneje rečeno podatek o vrednosti. To je vsekakor pomembna informacija, a le redko sporoča tisto, kar mislijo novinci.

Visoka cena ne pomeni, da bomo od tega kovanca več zaslužili. Pove nam le to, koliko bo treba odšteti za eno enoto. Seveda lahko sklepamo, da so kovanci z večjo vrednostjo bolj uspešni in uveljavljeni, a tudi to ni ravno dober kazalnik za varno investicijo. Sploh v času, ko je za Bitcoin cena rekordno visoka, investicija običajno ni pametna.

Kaj nam povejo nizke cene? Te pogosto pomenijo velik potencial za zaslužke, čeprav prinašajo tudi višje tveganje. Vzemimo za primer Bitcoin. Če bi nakup opravili pred desetimi leti, bi za eno enoto odšteli en evro. To je zelo majhna investicija, a bi bila danes vredna več kot 50.000 evrov, kar je astronomski skok vrednosti v relativno kratkem času. Zdaj je treba za eno enoto odšteti 50.000 evrov, za en evro dobimo le minimalen delec ene enote. Ne moremo pričakovati, da bo vrednost v prihodnje tako zelo narasla. Drugače je pri manjših kovancih, pri katerih še lahko dobimo več tisoč enot po ugodni ceni in upamo na to, da bomo čez nekaj let milijonarji.

Cena je še vedno zelo pomemben podatek, če nas zanimajo kriptovalute. Ravnamo se namreč tudi po teh številkah, a vedeti moramo, kaj nam sporočajo. Ne gledamo le na to, ali je številka visoka ali nizka.

Kako je za Bitcoin cena določena?

Bitcoin je daleč najbolj uspešna kriptovaluta, je tudi z naskokom največ vredna. Ena enota je vredna več deset tisoč evrov, seveda pa se stalno spreminja, kar je lahko priložnost za investitorje, lahko pa jih spravlja v obup. Pametno je vedeti, kako je za Bitcoin cena sploh določena in kaj odloča o njeni rasti.

Tu se srečamo z izjemno kompleksnim svetom kriptovalut, ki imajo različne mehanizme delovanja in različne vire svoje vrednosti. Bitcoin je tu svojevrstna posebnost, nenazadnje že zaradi tega, ker je prvi uspešni kriptokovanec. Kar zanimivo je, da v ozadju pravzaprav ni zelo zanesljivega sistema, ki bi skrbel za visoko vrednost Bitcoina – iz tega kriptokovanca so se razvili še mnogi drugi, ki imajo bolje urejeno ozadje, seveda so nastale tudi čisto nove kriptovalute, ki ponujajo dobre razloge za visoko vrednost. Bitcoin upravičuje svojo vrednost s tem, da ima omejeno število kovancev v obtoku, to je omejeno na 21 milijonov enot. Možno jih je rudariti, predvsem pa je za Bitcoin pomembno to, da jih je možno tudi uporabiti.

Kako se za Bitcoin cena odraža v praksi?

Vrednost Bitcoina je le številka, ki jo spremljamo na računalniških zaslonih. Seveda do takrat, ko se odločimo to vrednost izkoristiti za kak drug namen. In tu tiči dodatni razlog, zakaj je za Bitcoin cena tako visoka in zakaj je ta kriptovaluta tako zanesljiva. Bitcoin je priljubljen in uveljavljen, omogoča izmenjavo s praktično vsemi drugimi kriptovalutami in tudi fiat valutami. Lahko ga uporabljamo neposredno za plačevanje in še za marsikaj drugega. Potrjuje torej svojo vrednost in upravičuje svojo ceno. To je nekaj, česar vsak kriptokovanec ne more narediti sam po sebi.

Bitcoin lahko dobro izkoristimo tudi v praksi. Transakcije s temi kovanci so postale nekaj vsakdanjega in kriptovaluta se je izkazala za nadvse uporabno. Ravno zato cena postopoma raste in nič ne kaže na to, da bi utegnila v bližnji prihodnosti strmoglaviti. Gre namreč za ugledno valuto, ki se lahko v tem oziru primerja tudi s fiat valutami, ki jih po svetu izdajajo državne vlade.

Share